România va plăti împrumuturi cât „vreo 3-4 autostrăzi”

România va plăti împrumuturi cât „vreo 3-4 autostrăzi”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prefinanţarea masivă din prima lună a anului a fost determinată de faptul că există un război la graniţa ţării şi prudenţa îndeamnă ca, atunci când există posibilitatea să ne finanţăm, să o facem preventiv, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în Senat.

"Anul trecut, când acest război a izbucnit, poate unii vor să vadă, poate unii nu vor să vadă, pieţele financiare au devenit extrem de volatile, iar România a avut de suferit pe finanţare între luna martie şi luna mai. Nu mai spun de explozia costurilor de finanţare. (...) O prudenţă ne îndeamnă ca atunci când avem posibilitatea să ne finanţăm, pentru că există lichiditate în piaţa internă şi externă, să o facem preventiv, în contextul în care nu ştim dacă situaţia din zonă se va deteriora sau nu", a explicat Câciu la dezbaterea "Ora Guvernului”.

Potrivit ministrului, datoria publică externă scade pentru prima dată în ultimii trei ani.

La rândul său, senatorul USR Anca Dragu i-a atras atenţia ministrului Finanţelor că a împrumutat România în 2023 la costuri foarte mari şi că ne confruntăm cu "cel mai mare deficit bugetar după criza din 2008". "Aveţi un deficit bugetar de 4 miliarde de lei, aproape 0,25% din PIB, pentru că TVA şi accizele s-au colectat foarte rău, ceea ce denotă probleme serioase la ANAF. 2022 l-aţi închis în cifre cât de cât decente pentru că aţi amânat rambursările de TVA şi aţi băgat, practic, mâna în buzunarul firmelor. (...) Aţi făcut împrumuturi în 2023 de peste o treime din necesarul pentru acest an la costuri foarte mari. (...) Şi vom plăti aceste împrumuturi până la 30 de ani de acum încolo. Adică, vom plăti vreo 3-4 autostrăzi, cam atât costă această distracţie", a afirmat Dragu.

Citit 440 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Martie 2023 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.