Doar un sfert dintre medicii rezidenți rămân în România

Doar un sfert dintre medicii rezidenți rămân în România
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, susţine că există două Românii, una în care avem un exces de medici şi o a doua, fără. Coriu a mai afirmat că România formează anual 4.000 de medici rezidenţi, dar numai 1.000 dintre aceştia rămân în ţară. De asemenea, în opinia sa, "medicina de familie este total neatractivă şi Casa Naţională are grijă să o menţină neatractivă" prin birocratizare excesivă, relatează news.ro.

Daniel Coriu a fost întrebat, marţi, la Prima News, unde sunt zonele din România cu cei mai mulţi medici şi unde aceştia lipsesc. "În România sunt 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% dintre aceşti medici sunt concentraţi în zonele universitare, adică Bucureşti, Dolj, Timiş, Cluj, Mureş şi Iaşi. 36 de judeţe împart 27.000 de medici. Avem trei judeţe cu sub 300 de medici şi zece judeţe cu sub 500 de medici. Cam ăsta este tabloul general în ţară", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor.

El a fost rugat să definească acest exces de medici. "Nu neapărat că sunt prea mulţi medici, poate nu este o exprimare corectă, ci este peste media europeană. Avem mulţi medici în aceste zone. În aceste zone universitare sunt suficienţi, dar în rest nu. În rest avem o mare, mare problemă", a adăugat Daniel Coriu și a precizat că România formează anual 4.000 de medici rezidenţi, dar numai 1.000 dintre aceştia rămân în ţară.

"Va trebui să înţelegem de ce se întâmplă acest lucru. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încearcă să rezolve anumite probleme, dar nu într-o manieră în care ar trebui să o facă. Aceste politici de sănătate trebuie să fie făcute cu cei care cunosc cu adevărat problemele. Noi, Colegiul Medicilor din România, am reuşit să avem echipe de profesionişti, care ştim ce se întâmplă, ştim exact nevoile. Din păcate, dialogul cu Casa Naţională nu este întotdeauna cel mai potrivit. În birourile Casei Naţionale lucrurile stau altfel decât în realitate", a mai afirmat preşedintele Colegiului Medicilor.

El a precizat că medicina de familie este neatractivă, iar CNAS are grijă să o menţină aşa. "De ce? Pentru că este o birocratizare excesivă, medicul de familie este transformat într-un funcţionar public, şi o finanţare deficitară. Casa poate să schimbe, e adevărat, dar din păcate la acest moment nu văd o intenţie certă. Sigur, a crescut finanţarea, ştiu argumentele lor, dar au doar percepţii. Am cerut nişte studii-pilot, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum", a mai declarat Daniel Coriu.

Citit 452 ori Ultima modificare Marți, 21 Martie 2023 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.