Criza cerealelor din Ucraina: Guvernul aprobă un ajutor de 20 milioane de euro pentru fermierii afectați

Criza cerealelor din Ucraina: Guvernul aprobă un ajutor de 20 milioane de euro pentru fermierii afectați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

​​Guvernul va aproba joi, 20 aprilie, un proiect de hotărâre prin care vor fi asigurate mecanismele de alocare a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și a încă 10 milioane de euro de la buget pentru sprijinirea fermierilor români afectați de importurile de cereale din Ucraina, a precizat joi premierul Nicolae Ciucă, conform Hotnews.ro.

Pe agenda ședinței de Guvern se menționează doar că va fi în analiză proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale, fără a fi publicat acest proiect de act normativ. HotNews.ro a obținut acest proiect de HG, aflat pe circuitul de avizare, și vă prezintă principalele prevederi.

Probleme în România

În nota de fundamentare a proiectului de HG se precizează că fluxurile ucrainiene de cereale au creat anumite distorsiuni pe piața românească, iar logistica de transport şi indicaţiile de preț pentru aceasta, au fost afectate. 

  • „Producătorii români de cereale s-au confruntat cu o situație specifică în ceea ce priveşte importul ucrainean de cereale din Ucraina în România, deoarece în piață au intrat volume mari de grâu care nu au mai tranzitat teritoriul în vederea exportului în alte state membre sau state terțe, ci s-au comercializat pe teritoriul României, făcând concurență producției autohtone prin prețurile de vânzare scăzute.
  • Operaționalizarea în România a culoarelor de solidaritate cu Ucraina a permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României cu destinația export, dar în acelaşi timp şi descărcarea unor cantităţi importante în România, datorită faptului că prețurile au fost convenabile pentru cumpărători”, se arată în document.În contextul dat, cotațiile bursiere la Marea Neagră au înregitrat un declin începând cu lunile - iulie - august 2022, fapt ce a generat atât imposibilitatea comercializării de către fermieri a producțiilor de grâu ale anului 2022 în condiții de minimă rentabilitate, cât şi constituirea și menținerea în depozite a unor stocuri importante de grâu din producția proprie, concomitent cu acumularea la producătorii agricoli deținători ai stocurilor, de costuri suplimentare substantiale generate de procesul şi perioada de depozitare.

    Ajutor financiar de 56,3 milioane de euro pentru Bulgaria, Polonia și România

    Fermierii din România, Bulgaria și Polonia sunt considerați cei mai afectați. Pentru rezolvarea acestei probleme, Comisia Europeană a adoptat în 4 aprilie 2023 un Regulament UE care prevede măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România.

    Cheltuielile suportate în legătură cu plăți sunt eligibile pentru ajutoarele din partea Uniunii doar dacă plățile au fost efectuate până la 30 septembrie 2023.

    Cheltuielile UE suportate în conformitate nu depășesc un cuantum total de 10,05 milioane de euro pentru România. De asemenea, România poate acorda ajutoare naționale suplimentare pentru măsurile luate, până la maximum 100% din cuantumul corespunzător stabilit din partea Comisiei Europene, pe baza unor criterii obiective şi nediscriminatorii, cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pietei sau a concurenței şi se efectuează până la 30 septembrie 2023.

    Cine va putea primi ajutorul finaciar si în ce condiții

    Implementarea schemei va fi asigurată de APIA. Grantul reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau depozitarea în custodie la terți, a cantităților de grâu obţinute din producția proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spații la data de 01.02.2023. Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul unic de identificare, alte evidențe funciare şi care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare în scopul obținerii producției de cereale, respectiv:

     

    • a) producători agricoli persoane fizice;
    • b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
    • c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura (..)
      Se poate solicita grantul care se acordă dacă se îndeplineasc următoarele condiții de eligibilitate, în mod cumulativ:
  • a) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înființate în anul agricol 2021-2022, precum şi suprafețele de teren confirmate în urma tuturor controalelor administrative şi pe teren aferente culturii de grâu
  • b) au depozitat producția proprie de grâu a anului 2022 în spații de depozitare pentru produse agricole
  • Beneficiarii nu pot solicita grantul care se acordă potrivit prezentei scheme pentru cantitățile de grâu depozitate la data de 01.02.2023 în spații proprii de depozitare pentru produse agricole, care provin din achiziții de la terți şi nu din producția proprie.

    Pentru cantitățile de produse agricole depozitate la terți, beneficiarii pot solicita grantul doar pentru cantitățile de grâu provenite din recolta proprie, depozitate şi existente în depozitele terților la data de 01.02.2023 pe bază de contract de depozit - custodie temporară şi prestări servicii, încheiat anterior acestei date. 

Ce sumă poate primi fiecare fermier

Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă şi se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin raportarea sumelor alocate la cantitățile totale depozitate stabilite şi comunicate de către centrele judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor. 

Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obținută din înmulțirea grantului unitar stabilit, cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată la data de 01.02.2023 şi declarată în cererea de solicitare a ajutorului.

Citit 727 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2023 09:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.