USR vrea ca și statul să achite penalități de întârziere

USR vrea ca și statul să achite penalități de întârziere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Deputatul USR Victor Ilie a iniţiat, alături de mai mulţi colegi de partid, un proiect de lege care prevede ca şi statul să plătească dobânzi şi penalităţi contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate.

Proiectul propune modificarea Codului de procedură fiscală pentru sumele pe care ANAF le are de restituit sau rambursat. Totodată, în cazul în care instanța de judecată dă dreptate contribuabilului şi anulează actele fiscale contestate de acesta, inspectorii fiscali care le-au semnat vor răspunde în solidar, alături de organul fiscal.

”Statisticile arată că foarte puţine dintre contestaţiile formulate de contribuabili sunt admise de ANAF: doar 2,3% în 2019, respectiv, 3,8% în 2020. Însă, tot în 2019, 39% dintre procesele intentate de contribuabili împotriva ANAF au fost câştigate de aceştia. Rezultă, astfel, o discrepanţă evidentă între cele două seturi de date, ceea ce arată o disfuncţionalitate atât la nivelul autocontrolului ANAF, cât şi cu privire la modul în care agenţii fiscali înţeleg să îşi facă datoria", se arată într-un comunicat de presă al USR.

Potrivit lui Victor Ilie, proiectul de lege a primit deja avizul Consiliului Economic şi Social.

Citit 471 ori Ultima modificare Duminică, 23 Aprilie 2023 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.