Liderul PSD vorbește, din nou, despre supraimpozitare

Liderul PSD vorbește, din nou, despre supraimpozitare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, marți dimineață, că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut. "Vorbim numai de zona bugetară, dacă prin cumul depășești salariul brut al președintelui - 25.000 lei - e normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul de stat. (…) Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe praguri. Aici va veni Ministerul Finanțelor cu o analiză. (…) Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba numai de veniturile de la statul român. Dacă ești pensionar de la statul român și ești și angajat la stat", a afirmat liderul PSD.

Totuși, Marcel Ciolacu a evitat să spună dacă măsura va viza și veniturile din sectorul privat. Întrebat concret dacă nu ar fi neconstituțional ca măsura să vizeze doar veniturile de la stat, liderul PSD a spus că nu poate să facă astfel de analize, care țin de resortul Ministerului Justiției. Cu alte cuvinte, este posibil ca măsura supraimpozitării să fie aplicată și în sectorul privat.

În plus, Ciolacu a susținut că interzicerea cumulului pensie - salariu la stat ar fi neconstituțională, pentru că ar îngrădi drepturile constituționale la muncă și la pensie: "Sunt două drepturi fundamentale în Constituție: dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate să ia niciunul din aceste drepturi. În niciun caz nu puteam prin ordonanță să interzicem cumulul". Potrivit surselor G4Media, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării, Finanțele urmând să prezinte propuneri.

Citit 420 ori Ultima modificare Marți, 25 Aprilie 2023 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.