Un nou pachet de compensații pentru fermierii români

Un nou pachet de compensații pentru fermierii români
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranşe de compensaţii pentru fermierii români, estimată la aproximativ 30 milioane de euro, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"Totodată, Comisia a decis să activeze clauza de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă provenite din Ucraina. Măsura va fi în vigoare până pe 5 iunie 2023, când va exista o nouă discuţie pentru o eventuală prelungire. Spre deosebire de alte ţări afectate, România a avut poziţia corectă şi nu a luat o decizie unilaterală, respectând atât normele şi regulile europene, cât şi interesele fermierilor români", a precizat Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că pachetul de ajutor financiar pentru România, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria va fi discutat şi aprobat foarte curând de instituţiile europene. "Aceşti bani vor veni în plus faţă de cele 10 milioane de euro aprobate deja de Comisie prin primul pachet de ajutor, la care Guvernul României a adăugat încă 10 milioane euro. Am susţinut încă de la început, inclusiv prin scrisoarea pe care am trimis-o Comisiei Europene, că fermierii români au nevoie de o justă compensaţie pentru pierderile suferite ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina", a mai afirmat Ciucă.

În același context, trebuie arătat că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat implementarea de măsuri preventive pentru anumite produse şi nu va permite, până în 5 iunie, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă cu origine Ucraina. Măsurile vizează doar contractele semnate după data de intrare în vigoare a noilor prevederi, relatează news.ro.

Citit 511 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2023 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.