Greva generală din Educație intră în a doua săptămână

Greva generală din Educație intră în a doua săptămână
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie, au anunţat, duminică, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

"Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută", se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, şi preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

"Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar", mai precizează liderii sindicali.

Potrivit sindicaliştilor, la ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Anterior, tot duminică, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunţat că Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional. "Astăzi (28 mai - n.r.), voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri, şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobat", a spus Cărbunaru. Per ansamblu, Guvernul promite o dislocare totală de fonduri de peste 700 milioane de lei, din care 410 milioane, bani europeni. 

Reamintim faptul că greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai.

Citit 456 ori Ultima modificare Duminică, 28 Mai 2023 16:10

2 comentarii

  • postat de Visarion
    Duminică, 28 Mai 2023 16:45
    86.123.143.***
    În aceiași logică, aștept cu sufletul la gura, greva chirurgilor cu pacientul deschis pe masă.
    0
    0
  • postat de Ion
    Duminică, 28 Mai 2023 16:43
    86.123.143.***
    Își cer drepturile, e dreptul lor. Totuși, când cerem trebuie să dăm ceva.
    După cum știm nivelul educației este din ce în ce mai scăzut. Ne plângem de numărul mare de analfabeți funcționali. Dar de unde au apărut ei?
    După revoluție, învățământul a fost resetat cu 70-100 de ani înapoi.
    Suntem într
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.