Profesorii nu par dispuși să renunțe la greva generală

Profesorii nu par dispuși să renunțe la greva generală
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor, iar greva din sector continuă, au anunţat liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Palatul Victoria.

"Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt suverani. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid, aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă mai departe. Sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care îi reprezentăm. Decizia le aparţine. Asta scrie în fişa postului la mine. Trebuie să merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit până la acest moment", a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Acesta a explicat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că noua grilă de salarizare urmează să se aplice în trei ani, iar medicii au primit integral creşterile solicitate, atunci când Sănătatea a fost declarată domeniu prioritar.

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret”, a subliniat că membrii de sindicat doresc aplicarea în integralitate, începând din această lună, a grilei de salarizare, iar acţiunile de protest vor continua şi după 6 iunie. "Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva", a afirmat Marius Nistor și a precizat că la întâlnirea de joi cu reprezentanţii Executivului nu a existat nicio noutate.

Mai înainte, Executivul a aprobat, tot joi, ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ. Actul normativ stabileşte o majorare de 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie în cazul personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile universitare, respectiv, de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

În plus, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că Executivul a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masă, iar negocierile au luat sfârşit în legătură cu acestea. Întrebat dacă greva a luat sfârşit, Cărbunaru a reluat: "Negocierile au luat sfârşit, acesta este mesajul pe care îl transmitem public" și a explicat că Executivul este deschis la dialog, discuţiile urmând să continue cu cei doi miniştri, de la Educație și de la Muncă.

Citit 541 ori Ultima modificare Joi, 01 Iunie 2023 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.