Guvernul a definitivat lista alimentelor ce ar trebui ieftinite

Guvernul a definitivat lista alimentelor ce ar trebui ieftinite
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul ar urma să aprobe, în ședința de joi, ordonanța de urgență ce prevede reducerea adaosurilor comerciale până la maximum 20% la procesatori și la retaileri și maximum 5% pe lanțul de distribuitori. Măsura se va aplica pentru trei luni și este menită să reducă prețurile la alimentele de bază. Actul normativ prevede și amenzi, potrivit proiectului de OUG consultat de G4Media.ro.

Pe lista produselor pentru care se vor aplica aceste prevederi se află pâinea albă simplă cu gramaj cuprins între 300 și 500 de grame, fără specialități, 1 litru de lapte de vacă proaspăt, grăsime 1,5%, brânza telemea din lapte de vacă vrac, iaurtul simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame, câte 1 kilogram de făină albă de grâu ”000” și de mălai, 10 ouă de găină calibrul M, 1 litru de ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui și de porc, legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras și ardei kapia), fructe proaspete vrac (mere roșii și golden, prune, pepene roșu și struguri de masă), cartofi proaspeți albi vrac și 1 kilogram de zahăr alb tos.

Procedura de formare a prețului la raft trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului, iar adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor. Contractele comerciale în desfășurare vor fi modificate în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului act normativ în Monitorul Oficial al României.

Nerespectarea prevederilor privind limitarea adaosului comercial va constitui contravenție și se va sancționa cu amendă de la 100.000 la 2.000.000 lei.

Citit 521 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2023 16:22

1 comentariu

  • postat de cresteti venitul oamenilor putindu-i la munca si dezvoltati economia. nu-i prostiti cu pomeni electorale...
    Miercuri, 28 Iunie 2023 17:10
    89.39.81.***
    sa zicem ca comerciantii nu au ce face, dati legi si vor pune preturile de mercurial cum erau pe timpul lui ceasca..dar oamenii au nevoie si de alte alimente pentru sanatatea lor, peste, carne vita, alte fructe, alte legume, piine nu alba, fasole verde, vinete , dovlecei, miez nuca si multe altele s
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.