Theodor Stolojan: „Trebuie eliminate toate facilitățile fiscale”

Theodor Stolojan: „Trebuie eliminate toate facilitățile fiscale”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dacă Guvernul Ciolacu dorește să-și bată joc de România, va depăși deficitul bugetar pe acest an, a declarat, marți, la RFI, fostul premier Theodor Stolojan, care consideră că toate facilitățile fiscale trebuie eliminate

"Ele au fost introduse în mod populist, existau niște argumente, că pleacă IT-știi din România etc. Existau niște argumente din acestea, dar dacă ar fi să-l citez pe Milton Friedman, un mare economist, care spunea că nimic nu devine mai permanent decât un program temporar adoptat de un guvern în domenii din acestea de cheltuieli bugetare", a spus liderul liberal.

Fostul premier susține că în România a fost „o situație absurdă” din cauza „populismelor întreținute”. „De exemplu, toată societatea românească, la un moment dat, acum vreo trei săptămâni, se văita cât de mici sunt salariile unui profesor debutant, unui profesor cu zece ani vechime și așa mai departe, dar un profesor din acesta care avea salariul mediu 3.000-3.500 de lei, vorbesc de începutul carierei, plătea impozit pe venit, plătea contribuție de sănătate și am ajuns de exemplu în IT, unde oameni care câștigă peste 2.000 de euro net şi nu plătesc impozit pe venit. În construcții, nu plătesc impozit pe venit, nu plătesc nici contribuții de asigurări de sănătate. Și eu pun o întrebare: de ce trebuie să subvenționăm din bugetul de stat construcția de vile, construcția de mall-uri comerciale, construcția de hoteluri etc. etc.? Unde se mai întâlnește o asemenea situație în Europa?", se întreabă economistul liberal.

În ceea ce privește șansele ca România să se încadreze în ținta de deficit bugetar din acest an, de 4,4% din PIB, în condițiile în care după primele cinci luni, deficitul a ajuns deja la 2,32%, Theodor Stolojan a menționat: "Răspunsul este responsabilitatea guvernării. Dacă Guvernul Ciolacu dorește să-și bată joc de România, va depăși acest deficit, nu va lua măsurile care se impun. Anul viitor e an electoral, e foarte greu să iei măsuri care taie venituri, dar există totuși responsabilitatea față de România, nu numai față de situația unui partid politic sau a unui grup de interese. Ați văzut că cei din justiție se adresează CCR, că se elimină unele excese care există în sistemul lor de pensii, de venituri, sporuri peste sporuri, deci nu-i interesează problemele reale ale României, îi interesează buzunarul propriu".

Citit 618 ori Ultima modificare Marți, 04 Iulie 2023 15:50

1 comentariu

  • postat de Romania stat independent si suveran
    Marți, 04 Iulie 2023 20:06
    89.136.185.***
    Ati vandut toata tara la altii acum cersiti la ei tarife mai mici la gaz, la electricitate, la apa, petrol, fructe, legume, carne si asa mai departe.
    Stolojane tu sa taci ca stim noi al cui om esti si ce interese reprezinti! Mergi si mananca pensia si lasa-ne! Cand vrem sa devenim independenti ne
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.