Reacția șefului statului cu privire la „azilele groazei”. Klaus Iohannis: „Cred că este o rușine națională”

Reacția șefului statului cu privire la „azilele groazei”. Klaus Iohannis: „Cred că este o rușine națională”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la problemele din azile, că situaţia este o "ruşine naţională" şi a subliniat că măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. "Chestiunea cu aşa cum s-au numit «azilele groazei» este una foarte complicată şi, dacă îmi permiteţi să fac o afirmaţie, cred că este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel, sunt unii vinovaţi direct, cei care i-au supus la rele tratamente pe bătrânii care şi-au căutat liniştea acolo şi un tratament uman. Aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii", a afirmat preşedintele Iohannis.

El a mai spus că "cine a ştiut şi nu a acţionat trebuie tras la răspundere". "Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie? Trebuie văzut: cine a ştiut şi nu a acţionat trebuie tras la răspundere. Şi cred că lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, n-au sesizat, n-au intervenit. Şi atunci cred că trebuie să fie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent dacă vorbim despre o vinovăţie în exerciţiul funcţiei sau o vinovăţie politică sau morală. Şi până când nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite", a punctat şeful statului.

Întrebat dacă ministrul Muncii ar trebui să demisioneze, el a răspuns: "Nu ştiu cine se face vinovat politic, asta se va vedea şi eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă. (...) Un pic mai complicat este când ne întrebăm cine trebuie să verifice aceste lucruri. Avem o puzderie de agenţii şi instituţii care ar trebui să verifice, doar că ne întrebăm ce au verificat, că sesizări au fost, măsuri se pare că nu prea, în cazurile acestea concrete, care au revoltat pe bună dreptate toată România", a adăugat șeful statului.

În context, trebuie arătat că Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități - instituție în subordinea Ministerului Muncii - a constatat încă de anul trecut condițiile în care erau ținuți bătrânii în cele două azile din Voluntari, potrivit unui document consultat de G4Media. Autoritatea a făcut controale la cele două azile după sesizări și arată că Direcția de asistență socială din Ilfov ar fi transmis că situațiile s-au rezolvat.

Citit 514 ori Ultima modificare Marți, 11 Iulie 2023 16:16

1 comentariu

  • postat de Imoralitate prezidențială și guvernamentală
    Marți, 11 Iulie 2023 17:49
    109.166.135.***
    ,,Rușine națională''....pardon tati, noi plătim taxe și impozite fără rușine națională, avem o viață grea. Rușinea este la voi la Palatul Cotroceni, la Palatul Victoria prin guvernare și administrație prezidențială și sub jurământ cu mâna pe Biblie și Constituție....la mișto, după cum se vede în a n
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.