BNR vorbește despre lăcomia corporativă

BNR vorbește despre lăcomia corporativă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Reculul inflației a avut loc în ciuda faptului că firmele au preferat să transfere în preț costurile cu materia primă și cu salariile și să-și conserve marjele de profit, se arată în minuta discuțiilor conducerii Băncii Naționale, studiată de hotnews.ro. Există un tot mai larg consens al specialiștilor, de la academicieni, la strategi și bancheri centrali că actuala inflație persistentă și-ar găsi originea în lăcomia corporativă sau în capacitatea lor de a crește pur și simplu prețurile. Astfel, s-a născut termenul de greedflation (de la greed-lăcomie) sau "scuzflație".

Activitatea economică și-a încetinit peste așteptări creșterea în trimestrul I 2023, la 0,1% (de la 1,0%) în precedentele trei luni, iar avansul în termeni anuali al PIB s-a redus mai mult decât se estimase, la 2,3% de la 4,5% în trimestrul IV 2022, mai spun cei nouă membri ai CA al BNR.

Exportul net și-a mărit aportul negativ la creșterea economică, dar partea bună e că deficitul balanței comerciale și cel de cont curent au consemnat scăderi substanțiale în trimestrul I 2023, față de aceeași perioadă a anului anterior, în principal pe fondul ameliorării raportului de schimb.

Referitor la piața muncii, BNR are și vești bune, dar și vești proaste. Veștile bune sunt legate de faptul că numărul salariaților din economie și-a reaccelerat creșterea (pe seama angajărilor în sectorul privat), iar rata șomajului BIM s-a menținut relativ stabilă. Vestea proastă e că deficitul de forță de muncă raportat de firme s-a accentuat.

Cât despre inflație, membrii Consiliului au arătat că va continua, probabil, să scadă în următoarele luni, ajungând la o singură cifră în toamnă, iar apoi la 7,1 la sută în decembrie 2023.

Citit 455 ori Ultima modificare Luni, 17 Iulie 2023 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.