Alina Gorghiu: „Toleranță zero pentru șoferii băuți sau drogați”

Alina Gorghiu: „Toleranță zero pentru șoferii băuți sau drogați”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a precizat, duminică, la Câmpulung Muscel, referitor la tânărul care s-a suit drogat la volan şi a ucis alţi doi tineri, într-un accident rutier în localitatea 2 Mai, că este un caz „absolut tragic”, iar potrivit unei statistici realizate de instituţia pe care o conduce, România este pe primul loc în Europa la accidentele de circulaţie.

„Statul român va fi fără toleranţă în accidentele provocate de persoane care se urcă la volan băute, drogate sau fără permis”, a mai spus Alina Gorghiu și a reamintit de Legea ”Anastasia”, care prevede că în astfel de situaţii aceşti şoferi nu mai beneficiază de suspendarea executării pedepsei. „Cazul de la Constanţa nu este singular. Gândiţi-vă că a fost promulgată, la începutul lunii iulie, «Legea Anastasia», o lege care spune că toate persoanele ca urmare a conduitei pe care o au - conducere fără permis, conducere sub influenţa drogurilor sau conducere sub influenţa alcoolului - care produc accidente ce duc la uciderea unor persoane nu beneficiază de suspendarea executării pedepsei. Această lege nu a fost dată întâmplător, ci pentru că România este pe primul loc în Europa la accidente în circulaţie", a declarat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că „Legea Anastasia” trebuie promovată mai mult, pentru ca tinerii şi lumea să ştie că şoferii care conduc fără permis, băuţi sau drogaţi şi provoacă accidente rutiere nu beneficiază de suspendarea executării pedepsei. ”Repet, dacă vă urcaţi la volan fără permis, băuţi, sub influenţa drogurilor, nu veţi putea dispune de suspendarea executării pedepsei”, a subliniat senatoarea PNL. „Ştiu că era o practică în instanţe, dar de astăzi suntem foarte serioşi şi nu mai glumim cu aşa ceva. Cazul de la Constanţa este absolut tragic. Vă rog să îmi permiteţi să transmit şi eu condoleanţe familiilor care au suferit pierderile copiilor. Am văzut că a primit mandat de arestare, am văzut soluţia de la instanţe - 30 de zile pentru tânărul de 19 ani care a generat accidentul. Fără toleranţă va fi statul român legat de accidente provocate de persoane care se urcă băute, drogate sau fără permis la volan”, a conchis Gorghiu.

Pe 7 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea iniţiată de senatorii Robert Cazanciuc şi Daniel Fenechiu care prevede ca şoferii care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare, dacă provoacă accidente mortale. Actul normativ este cunoscut ca „Legea Anastasia”, în memoria unei fetiţe de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în faţa casei.

Citit 839 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2023 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.