Un miliard de euro pentru agricultură și industria alimentară

Un miliard de euro pentru agricultură și industria alimentară
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Două programe dedicate dezvoltării industriei alimentare din România vor fi lansate pe 30 septembrie 2023, fondurile totale care vor fi puse la dispoziţia acestui sector depăşind un miliard de euro.

"În Programul de Guvernare avem un program ambiţios pentru agricultură şi industrie alimentară - Investalim, cu o finanţare de aproape 600 de milioane de euro. Este o schemă de ajutor de stat, cu o intensitate de până la 70% pe proiect. Vor fi proiecte majore, de aproape 50 de milioane de euro/proiect. Am luat această decizie deoarece vrem ca materia primă pe care o produc fermierii români să rămână în România, să fie procesată aici şi, mai mult, fermierii şi procesatorii români să poată exporta. Vom lansa acest program în 30 septembrie", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Acesta a precizat că tot pentru fermierii şi procesatorii români va fi lansat la finele lunii viitoare un program prin care aceştia vor fi susţinuti să-şi instaleze panouri fotovoltaice în ferme. "Tot pentru partea de procesare, pentru a putea face faţă concurenţei pe preţurile produselor care vin din import, am solicitat şi am obţinut o finanţare de 500 de milioane de euro de la BEI, pentru un program privind independenţa energetică în industria alimentară şi în agricultură, cu o intensitate de 100%. Astfel, fermierii şi procesatorii români vor putea să-şi instaleze panouri fotovoltaice în ferme, în vegetal, în procesare, în industria alimentară, în aşa fel încât costurile pe produs să scadă, iar produsele româneşti să devină competitive şi să se regăsească în magazinele din România. Şi acest program va fi lansat tot în data de 30 septembrie", a adăugat el.

Citit 512 ori Ultima modificare Miercuri, 30 August 2023 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.