Aproape 70 de gălățeni au devenit victime în accidente rutiere în ultimii cinci ani după ce trotinetele cu care se deplasau au nimerit în calea mașinilor
Cele mai multe evenimente au avut loc din vina ”trotinetiștilor”, anunță Poliția Română, care în intervalul 1 ianuarie 2018 - 1 iulie 2023 a contabilizat, la nivel național, aproape 3.000 de evenimente de acest gen. Galațiul este în Top 5 și cifrele sunt în continuă creștere.
Cei care utilizează trotinetele, mai ales pentru distracție, nu au habar, de cele mai multe ori, de regulile de circulație. Ori le știu și nu le respectă și astfel devin victime sigure în traficul tot mai haotic și aglomerat, devenind ținte sigure în calea autovehiculelor. O dovedește numărul alarmant de mare de evenimente rutiere în care sunt implicați conducătorii de trotinete, majoritatea minori care de multe ori circulă câte doi pe un mijloc de transport, din dorința de a se distra și a face economie. Aceasta nu face casă bună cu siguranța, pentru că așa cum arată statistica Poliției Române, făcută publică prin intermediul MAI la solicitarea unui deputat, numai în Galați au avut loc, din 2018 până în 2023, 65 de accidente soldate cu 69 de victime dintre care opt, rănite grav. Din fericire, în accidentele petrecute în județul Galați, niciun ”trotinetist” nu și-a pierdut viața, spre deosebire de celelalte trei județe și municipiul București, care ne preced în clasament.
Zeci de morți și sute de răniți grav
Faptul că oricine poate pune mâna pe o trotinetă cu care să pornească pe străzi se răsfrânge asupra modului în care această categorie de participanți la trafic se comportă responsabil. Chiar dacă legal au anumite obligații, de la purtarea unui minim echipament de protecție la cunoașterea unor minime reguli rutiere, de cele mai multe ori nu le respectă, iar probabilitatea de a fi sancționați este foarte mică. Așa se face că în ultimi cinci ani la care se adaugă primele șase luni ale lui 2023, polițiștii rutieri din toată țara au înregistrat peste 2.900 de evenimente rutiere în care au fost implicați ”trotinetiștii”. Cele mai multe au fost în București, Cluj-Napoca, Iași și Constanța. Pe locul al cincilea se află Galațiul. Consecințele la nivel național: 23 de morți, 399 de răniți grav și 2.651 de răniți ușor. Alarmant este că peste 90 la sută dintre accidente au fost provocate din culpa conducătorilor de trotinete.
Numărul tragediilor, dublu de la un an la altul
Potrivit Poliției Române, situația nu tinde să se îmbunătățească, ci dimpotrivă. În 2022, au avut loc 1.339 de accidente în care au fost implicate trotinete electrice, aproape dublu decât în 2021, când au fost 707 accidente. În primele șase luni din acest an au avut loc deja 407 astfel de incidente soldate cu doi morți, 46 de răniți grav și 373 de răniți ușor.