Noi măsuri pentru descurajarea tăierilor ilegale

Noi măsuri pentru descurajarea tăierilor ilegale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat un ordin care conține noi sancțiuni menite a descuraja folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor de marcat, dar și dezactivarea din SUMAL 2.0 a mijloacelor ce transportă peste 10 metri cubi fără acte, relatează Mediafax.

„Activitatea derulată de Garda Forestieră Națională și de entitățile din subordine a relevat faptul că este nevoie de combaterea unor practici cum ar fi neînscrierea în inventar a tuturor arborilor marcați, nerespectarea naturii produsului la alegerea arborilor de extras, înscrierea unui diametru și/sau a unei înălțimi neconforme cu realitatea. Astfel, un dosar penal întocmit pe loc, confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea și suspendarea dreptului de a mai folosi SUMAL 2.0, prin dezactivarea acelui vehicul, înseamnă, de fapt, că nici transportatorul și nici autovehiculul nu vor mai putea fi implicate în activități care au legătură cu transportul de material lemnos pe întreg teritoriul României. De asemenea, avizul de însoțire a materialului lemnos va putea fi finalizat doar la destinația declarată în sistemul SUMAL, altfel aplicându-se suspendarea. Sperăm că toate aceste noi măsuri îi vor descuraja pe cei care încă se mai gândesc că pot tăia sau transporta ilegal material lemnos din pădurile noastre”, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet.

De asemenea, începând cu data de 31 august a fost necesară actualizarea aplicațiilor SUMAL 2.0 pentru dispozitive mobile, pentru a le pune în acord cu noile politici de confidențialitate ale Google, aplicabile versiunilor de Android 12,13 și 14. În urma acestei operațiuni, în zilele de 31 august și 1 septembrie 2023, au apărut probleme de funcționare a aplicației SUMAL Avize, generate de volumul mare de date pentru care s-au făcut sincronizări concurențiale, motiv pentru care a fost necesară realizarea unui nou update. Noua actualizare a afectat și funcționarea modului de transfer a avizului prin Bluetooth între dispozitive.

Cu această ocazie, potrivit sursei citate, au fost implementate două noi funcționalități, respectiv blocarea emiterii de avize offline din depozite permanente (acestea sunt obligate prin lege să aibă acces la internet), având în vedere că în anul 2022 au fost emise 29.667 de avize offline din depozite și validarea proximității depozitului la predarea avizului către destinatarul masei lemnoase. Altfel spus, avizul de însoțire poate fi închis doar la locația declarată în SUMAL a destinatarului.

Citit 489 ori Ultima modificare Luni, 18 Septembrie 2023 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.