Două avioane "Hercules" pentru Forțele Aeriene Române

Două avioane "Hercules" pentru Forțele Aeriene Române
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit din partea SUA, în serviciul Forțelor Aeriene Române, anunță MApN, care spune că România va mai primi până la finalul anului o altă astfel de aeronavă.

"O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri", transmite MApN.

Livrarea aeronavei C-130H2 Hercules s-a realizat în data de 15 septembrie, iar în perioada 17-29 septembrie echipa mobilă de antrenament americană (U.S. Mobile Training Team) a desfășurat antrenamente în Baza 90 Transport Aerian împreună cu echipajul românesc, pentru familiarizarea acestuia cu noile echipamente de la bordul aeronavei.

"Până la finalul anului 2023, România va mai primi încă o aeronavă tip C-130H2, în cadrul Programului Excess Defense Articles", notează MApN.

"Programul C-130H Hercules are o importanță capitală atât pentru Forțele Aeriene Române, cât și pentru Forțele Armate ale României, în integralitate. Avionul C-130 Hercules are o istorie bogată, perfecționată prin misiuni de transport începând cu anul 1996, când modelele C-130B au fost integrate în flota de transport. Cu o experiență vastă de zbor de 19 ani în Afganistan, începând de la Operațiunea Enduring Freedom și extinzându-se în continuare în misiuni în Irak, Mali, Balcani, precum și în diferite zboruri naționale și internaționale, Escadrila 901 a Forțelor Aeriene a demonstrat fără îndoială curajul, eficacitatea și contribuția sa neprețuită în misiuni. Introducerea modelelor H, provenite din inventarul SUA, sporește capacitatea de transport a Forțelor Aeriene Române și duce la creșterea capacității de răspuns, caracteristici specifice unei forțe aeriene moderne", a spus comandorul Emil Tecuceanu, comandantul Bazei 90 Transport Aerian.

Forțele Aeriene Române au în dotare în prezent șase aeronave militare C-130 Hercules, împărțite astfel: patru aeronave model C-130B (inițial a avut cinci astfel de modele în dotare, dar o aeronavă a fost retrasă și canibalizată pentru piese); două aeronave C-130 H, ultima aeronavă Hercules model H fiind primită gratis în anul 2021. Prima aeronavă Hercules C-130 "B" a aterizat în România pe 25 octombrie 1996, urmată de alte trei aparate de același tip.

Pe 18 martie 1997 a avut loc primul zbor al unui avion C-130 cu echipaj complet românesc, iar în vara aceluiaşi an a fost desfășurată prima misiune în afara graniţelor României. Pe 28 ianuarie 2002, primul Hercules al Forțelor Aeriene Române a aterizat în Afganistan. Cel de-al cincilea C-130 Hercules, varianta H, a intrat în dotarea Forțelor Aeriene la 14 februarie 2007.

Având capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, C-130 Hercules a constituit, în ultimii ani, împreună cu C27J Spartan, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, de intervenţie şi de ajutor în situaţii de calamităţi naturale, pe plan intern şi internaţional.

De-a lungul timpului, aeronavele românești de acest tip au participat la numeroase exerciţii şi aplicaţii desfăşurate în Europa (Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Polonia) şi misiuni umanitare interne şi internaţionale (China, Indonezia, Libia, Muntenegru, Afganistan, Turcia).

Citit 837 ori Ultima modificare Vineri, 29 Septembrie 2023 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.