Dosarele de pensii ale românilor din Italia vor fi soluționate mai rapid

Dosarele de pensii ale românilor din Italia vor fi soluționate mai rapid
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Circa 5.000 de dosare de pensii ale cetățenilor români sunt în prezent întârziate în Italia, chiar și pe durate de până la trei ani, dar autoritățile au promis luarea unor măsuri astfel încât acestea să fie soluționate mai rapid, informează Mediafax.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a avut la Luxemburg o întâlnire cu Marina Elvira Calderone, ministru al Muncii și Politicilor Sociale din Italia. Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian situația recunoașterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, în urma întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situației. Astfel, zece funcționari din Ministerul italian al Muncii vor fi formați și se vor ocupa special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA. În acest fel, angajații care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).

"Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluționarea unei probleme ce vizează toți lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia va continua"”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000.

Citit 512 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2023 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.