Vămile românești vor fi dotate cu sisteme noi de scanare cu raze X

Vămile românești vor fi dotate cu sisteme noi de scanare cu raze X
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului viitor, a transmis, marți, Ministerul Finanțelor, citat de Mediafax.

"De astăzi (marți - n.r.), intrăm în linie dreaptă în lupta noastră cu eradicarea fenomenelor ilicite și în direcția modernizării și îmbunătățirii sistemului vamal, cu accent deosebit pe consolidarea eforturilor de combatere a contrabandei. Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă și mai precisă a conținutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conținutului coletelor și al containerelor urmând să se facă fără a mai fi necesară deschiderea lor. Alături de introducerea e-factura, e-sigiliu și introducerea informațiilor telemetrice în sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă și contrabandă", a explicat ministrul Marcel Boloș.

Achiziția celor 26 de scanere este parte din proiectul "Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea Autorității Vamale Române (AVR)", semnat luni, 4 decembrie.

"Primele sisteme de scanare vor fi livrate și instalate în următoarele trei luni. Utilizarea scanerelor va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale la trecerea mijloacelor de transport. Utilizarea acestor sisteme va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei", a declarat Ion Cupă, președintele AVR, potrivit sursei citate.

Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din PNRR.

Data încheierii proiectului este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR). Durata proiectului este de 49 de luni (37 de luni pentru componenta finanțată prin PNRR). Finanțarea nerambursabilă (PNRR) este de 34.060.459 de euro.

Citit 573 ori Ultima modificare Marți, 05 Decembrie 2023 16:59

1 comentariu

  • postat de Netan
    Miercuri, 06 Decembrie 2023 13:00
    80.96.3.***
    perfect cu scanarele...,sunt foarte necesare,nu se poate fara scanere la frontiere,si portabile pt persoane fizice,intrare-iesire.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.