Al doilea satelit românesc construit de elevi a ajuns pe orbită

Al doilea satelit românesc construit de elevi a ajuns pe orbită
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită și este operațional. Se deplasează cu o viteză de 27.500 km/oră, la o altitudine de 540 km, și înconjoară planeta o dată la o oră și jumătate, informează Mediafax.

Echipa Romspace, care a dus la capăt misiunea ROM-3, este compusă din elevii Filip Bușcu, David Ghiberdic, Alex Unteșu, Alesia Unteșu și Alex Peticaru, de la Liceul Internațional de Informatică, cu participarea lui Alex Luchianov, deja student bursier la Massachusetts Institute of Technology, USA.

ROM-3 și-a așteptat rândul în deployer timp de 72 de ore, la temperaturi variind de la plus 40 până la minus 80 de grade Celsius. Exista o îngrijorare legată de capacitatea bateriilor de a face față unui timp mai îndelungat, transmit creatorii satelitului, în cazul în care deployerul nu s-ar fi deschis la prima încercare. Iar deployerul nu s-a deschis la prima încercare. Ceva nu a funcționat cum ar fi trebuit la mecanismul lansatorului Alba Orbital, iar ROM-3 a rămas blocat înăuntru, alături de ceilalți 34 de sateliți.

Din acel moment, echipa de la sol a calculat în permanență potențialul bateriei, care înfrunta gerul cosmic peste limita de proiectare. Cu cât se lungea șederea în lansator, fără posibilitatea de a încărca bateria prin panouri solare, cu atât satelitul risca să devină deșeu cosmic.

Echipa de elevi și-a pus speranța în supradimensionarea bateriei și în precizia calculelor. Alba Orbital a făcut a doua încercare de a deschide lansatorul luni, 27 noiembrie, la ora 11:25 și a reușit. ROM-3 a fost lansat pe orbită și în acest moment este operațional. Acesta a transmis deja pachetul de date de identificare.

ROM-3 (alintat Space Starling) are misiuni de observare a Pământului, de măsurare a parametrilor proprii, de măsurare a magnetismului terestru și a nivelului de radiații cosmice care lovesc atmosfera.

Citit 573 ori Ultima modificare Joi, 07 Decembrie 2023 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.