O tânără artistă cu cetățenie româno-israeliană, ucisă de Hamas

O tânără artistă cu cetățenie româno-israeliană, ucisă de Hamas
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat sâmbătă decesul unui alt ostatic cu dublă cetățenie, israeliană şi română, în Fâşia Gaza. Tot sâmbătă, autoritățile israeliene au anunțat că este vorba de o tânără studentă, luată ostatică de Hamas pe 7 octombrie.

Tânără a murit în captivitate, iar Ambasada Israelului la Bucureşti a confirmat că este vorba despre Inbar Haiman, ucisă de teroriștii Hamas. În vârstă de doar 27 de ani, Inbar avea cetățenie română şi era studentă la Arte. Executa lucrări de artă stradală deosebite și numele sub care era cunoscută în Israel şi în lume era "Pink", semnătura ei inconfundabilă.

Inbar a fost răpită de teroriștii Hamas pe 7 octombrie, în timp ce se afla la festivalul de muzică Nova, unde teroriștii au ucis cel puțin 360 de persoane și au luat numeroşi ostatici. De atunci, colegii ei de breaslă îi inscripționau numele pentru a-i cere eliberarea, "Free Pink".

Inbar Haiman era voluntară la festival, potrivit prietenului ei, Noam Alon, care de atunci a încercat să reconstituie ce s-a întâmplat cu ea, scrie News.ro. Inbar i-a trimis un mesaj lui Alon despre atacul Hamas, iar acesta i-a spus să evite drumurile, unde bărbaţi înarmaţi îi măcelăreau pe tinerii petrecăreţi, în timp ce aceştia încercau să fugă cu maşinile şi pe jos. Când Alon şi familia lui Haiman au postat mai târziu detaliile ei pe reţelele sociale, după ce pierduseră legătura cu tânăra, au inclus o descriere a tatuajelor ei şi a ceea ce purta. Oamenii au intrat în contact, recunoscând-o pe Haiman şi pantalonii distinctivi pe care îi purta în acea zi.

Familia a aflat de la două persoane care fuseseră cu Inbar că aceasta s-a ascuns mai întâi sub o scenă cu prietenii ei şi apoi s-a adăpostit într-un tufiş. Aceste persoane au spus familiei că Haiman a fost găsită de doi terorişti Hamas înarmaţi cu cuţite, care au scos-o afară şi au pus-o pe o motocicletă.

În cele din urmă, familia şi Alon au primit o înregistrare video postată de Hamas pe Telegram, care o arată pe Inbar Haiman aparent bătută, sângerând, înconjurată de patru bărbaţi.

Guvernul de la București deplânge moartea tinerei artiste, ucisă de teroriştii Hamas, subliniind că România rămâne alături de comunitatea internaţională şi susţine eforturile statului Israel de eliberare a tuturor ostaticilor răpiţi de această organizaţie. "Decesul tinerei artiste de 27 de ani Inbar Haiman - Pink, ucisă de teroriştii Hamas, m-a întristat profund. Sunt alături de familia şi prietenii săi şi le transmit întreaga compasiune", a transmis premierul Marcel Ciolacu.

În prezent, o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatică în Fâşia Gaza. Ministerul Afacerilor Externe reiterează la rândul său necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza. Ambasada României la Tel Aviv menţine contactul cu autorităţile israeliene, precizează MAE.

Citit 477 ori Ultima modificare Duminică, 17 Decembrie 2023 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.