Optimism excesiv și nejustificat al Guvernului pentru bugetul pe 2024

Optimism excesiv și nejustificat al Guvernului pentru bugetul pe 2024
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cifrele bugetului pentru anul 2024 relevă un optimism excesiv şi nejustificat al Guvernului privind nivelul veniturilor, ANAF propunându-şi să colecteze 30 miliarde de lei în plus anul viitor, deşi anul acesta a colectat cu 12 miliarde de lei sub ce şi-a propus la începutul anului, susţin reprezentanţii Confederaţiei Patronale "Concordia", într-un raport publicat miercuri și citat de Agerpres.

"Guvernul se aşteaptă la intrări din fonduri europene şi PNRR de peste 60 miliarde de lei, deşi din cele 55 miliarde de lei pe care şi le-a propus pentru 2023 va realiza puţin sub 29 miliarde de lei. Cele 12 miliarde de lei în plus pe care Guvernul consideră că le va colecta suplimentar din CASS după extinderea bazei sunt şi ele cu un semn de întrebare, în lipsa unei fundamentări din care să înţelegem cum s-a ajuns la această cifră", se menţionează în raport.

"Concordia" subliniază că o construcţie bugetară bazată pe estimări nerealiste poate duce la repetarea situaţiei din 2023, punând presiune suplimentară pe contribuabili şi pe mediul de afaceri, când economia deja încetineşte. Pe de altă parte, reprezentanţii confederației consideră că este "de apreciat intenţia Guvernului de a combate evaziunea fiscală". "Spunem de ani de zile că nivelul evaziunii din România este inacceptabil, în special în ceea ce priveşte colectarea TVA sau plata salariilor la negru. În fiecare an, miliarde de euro rămân necolectate, din cauza celor care fac evaziune. Această evaziune este un act profund de inechitate pentru că generează o povară suplimentară pentru bunii contribuabili şi, în acelaşi timp, distorsionează semnificativ competiţia onestă în piaţă. Statul român are tot sprijinul bunilor contribuabili pe care Concordia îi reprezintă ca să stopeze acest fenomen şi ne dorim să vedem rezultate din prima zi a anului viitor. Ceea ce spunem însă este că, într-o primă etapă, trebuie să vedem această colectare îmbunătăţită şi doar ulterior să folosim aceste venituri suplimentare în construcţia bugetară, pe măsură ce ele sunt realizate", precizează sursa citată.

Reprezentanţii Concordia mai susţin că, în opinia finală a Consiliului Fiscal (CF) asupra bugetului, este explicat că includerea ex-ante în proiecţia bugetară a unor venituri ipotetice de 19 miliarde de lei, provenite din ameliorarea dorită a eficienţei colectării/ digitalizarea ANAF, nu poate fi luată în considerare. Astfel, CF avertizează asupra riscului ca veniturile încasate să fie mai mici cu circa 19 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 1,1% din PIB, faţă de ţintele asumate în proiectul de buget.

Reprezentanţii "Concordia" au mai spus că experienţa acestui an ne-a arătat că, deşi Guvernul are autoritatea politică de a propune ce buget doreşte, dacă acesta este construit pe estimări şi prognoze nerealiste în privinţa veniturilor, consecinţele sunt suportate de bunii plătitori de taxe şi impozite.

Citit 894 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2023 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.