Varianta unui mini-Schengen România-Bulgaria-Grecia, respinsă

Varianta unui mini-Schengen România-Bulgaria-Grecia, respinsă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Varianta unui mini-Schengen terestru, prin ridicarea controalelor la frontierele între Grecia, Bulgaria și România, propusă de mai mulți europarlamentari, este desființată de comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, informează Hotnews.

Adina Vălean a declarat, la Strasbourg, că o astfel de măsură ar pune "o presiune fabuloasă" pe frontiera dintre România şi Ungaria. Amintim că România și Bulgaria urmează să fie primite în Schengen la 31 martie, dar numai cu aeroporturile și porturile maritime, în vreme ce la granițele terestre controalele vor continua, pentru că Austria continuă să se opună.

Pe 25 ianuarie, patru europarlamentari din România, Bulgaria și Grecia i-au cerut ministrului grec al Imigrației să propună în reuniunea informală a Consiliului JAI ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre cele trei țări. Scrisoarea comună a fost semnată de europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos și parlamentarul bulgar Daniel Lorer. Demersul a venit în contextul în care România și Bulgaria au primit undă verde doar pentru integrarea pe cale aeriană și navală în Schengen, din 31 martie, nefiind stabilit un termen pentru aderarea pe cale terestră.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a spus, marți, la Strasbourg, întrebată de News.ro despre această inițiativă, că nu crede că România trebuie să caute soluții parțiale. "Am exprimat în repetate rânduri, din perspectiva comisarului de Transport, care vede la prima mână ce înseamnă pentru industria transporturilor, implicit pentru economia statelor membre, orice blocaj în frontieră: timpul pierdut în transporturi înseamnă bani. Este motivul pentru care am insistat întotdeauna asupra faptului că este esențială libera circulație la frontierele europene pentru piața comună de transporturi.

Devine cu atât mai important pentru România şi Bulgaria, care sunt şi în acest context geopolitic situate în estul Europei - primesc transport din țări terțe - ca ele să-şi poată ușura frontiera cu spațiul UE, nu numai spre Grecia şi numai pentru turiștii români care ar putea merge în vacanță. Aici trebuie să gândim pentru întregul spațiu de transporturi.

Să zicem că între Grecia, Bulgaria şi România ar fi un spațiu liber de transporturi. Ar fi o presiune fabuloasă pe frontiera Schengen a României către Vest, către Ungaria. Nu cred că soluții parțiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim, ci trebuie să urmărim rezolvarea pe ansamblu a acestei restricții", a declarat Adina Vălean, citată de News.ro.

Citit 675 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2024 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.