Reacții după investigația Recorder "Palatul împăratului"

Reacții după investigația Recorder "Palatul împăratului"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" a transmis, joi, o primă reacţie în scandalul vilei de protocol din Aviatorilor, susținând că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, relatează news.ro. Scandalul "Palatul împăratului" a pornit de la o investigație Recorder.

"Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate. Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă", afirmă Regia în comunicat.

RA-APPS menţionează că "imobilul a fost construit în perioada 1960-1965, înainte de existenţa unor norme generale de proiectare antiseismică, prezintă degradări majore şi sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă". Potrivit regiei, "lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuţie face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/ monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale RA-APPS, nefiind accesate fonduri bugetare".

Regia mai afirmă că "pentru imobilul situat în b-dul Aviatorilor nr. 86 nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/ închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa RA-APPS".

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, despre vila de protocol din bulevardul Aviatorilor, unde se fac lucrări şi care ar putea fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis la finalul mandatului, că este vorba de o clădire cu risc seismic, monument istoric clasa A. "Ce am întrebat la RA-APPS şi mi s-a răspuns foarte clar: niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. Aşa este decizia Consiliului de Administraţie. Sunt bani din venituri proprii", a declarat Ciolacu, adăugând că şeful statului nu i-a cerut un spaţiu locativ sau să aprobe vreun ban pentru o clădire din România care să devină reşedinţa acestuia.

Administraţia Prezidenţială a transmis marți, la rândul ei, că nu există nicio solicitare din partea şefului statului Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale, pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui.

Recorder a prezentat luni o investigaţie intitulată "Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii", potrivit căreia pe bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un şantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la o vilă de 1.200 mp, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni e transformată, în cel mai mare secret, în reşedinţă pentru o singură familie. Potrivit Recorder, suma pe care RA-APPS intenţionează să o investească depăşeşte orice imaginaţie, 7 milioane de euro numai pentru renovare şi amenajare.

Jurnaliştii de la Recorder precizau că, potrivit legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuinţă de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeaşi persoană, preşedintele Klaus Iohannis.

Citit 790 ori Ultima modificare Joi, 29 Februarie 2024 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.