Preoţilor li se interzice să candideze la alegeri şi să facă "politică partinică"

Preoţilor li se interzice să candideze la alegeri şi să facă "politică partinică"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preoţilor li se interzice să candideze la alegerile politice şi să facă "politică partinică", se arată într-un Îndreptar al BOR. Clericul sau monahul care e membru de partid sau exprimă susţinerea faţă de un candidat încalcă legământul depus la hirotonie, informează news.ro, citând un document publicat pe basilica.ro.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a aprobat un "Îndreptar" care face referire la atitudinea personalului clerical vizavi de campaniile electorale şi de alegeri. Documentul prevede că "preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică".

Acelaşi îndreptar stipulează că arhiereului, preotului, diaconului, monahului li se interzice să facă politică partinică, să candideze altfel decât independenţi pentru "dregătorii lumeşti", iar clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susţinerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie. Preotul sau diaconul poate candida ca independent pentru funcţii de consilier local sau judeţean, cu dispensă şi în anumite condiţii.

Îndreptarul aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române "în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, legislative şi prezidenţiale din anul 2024" a fost aprobat "din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale".

Prin document, conducerea BOR decide: "Preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret". Sfântul Sinod menţine, pentru 2024, o hotărâre pe care a aprobat-o în martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane, se stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericală se numără şi cea de "a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumeşti". În acest sens, arhiereului, preotului, diaconului, monahului din Biserica Ortodoxă Română le este interzis: să facă politică partinică; să fie membru al unui partid politic sau al unei organizaţii care poate fi asimilată unui partid politic; să candideze la alegerile parlamentare sau locale; să participe la campanii electorale în calitate de susţinător; să ocupe funcţii de demnitar la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.

Citit 547 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2024 17:17

1 comentariu

  • postat de Das
    Luni, 11 Martie 2024 19:03
    89.137.137.***
    Preotii au facut politica mereu si au spus enoriasilor cu cine sa voteze si stim si de ce ii vor mereu pe aia. Daca nu erau religiile eram cu 500 ani inainte dar ei nu vor sa gandim ci doar sa credem.
    2
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.