Pădurile României ajung mobilă în 13 țări europene

Pădurile României ajung mobilă în 13 țări europene
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Producători de mobilă care fabrică pentru IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform unui raport Greenpeace.

O nouă investigație Greenpeace publicată, miercuri, dezvăluie cum șapte producători ai produselor populare IKEA, precum umerașele BUMERANG, scaunele INGOLF, patul pentru bebeluși și cadrul de pat pentru copii SNIGLAR sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea  Britanie, Polonia, România și  Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluție, în loc să participe activ înrăutățind criza climatică și a biodiversității.

"Producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității. IKEA trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România", declară Ciprian Gălușcă, campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

Raportul "Pe urmele adevărului - Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României" este rezultatul cercetării de către Greenpeace CEE împreună cu alte 13 birouri Greenpeace. Echipa de investigație a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și imaginile din satelit ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor IKEA.

S-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. Bazându-se pe date publice, raportul conchide că IKEA este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă IKEA. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru IKEA.

Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta concluziile acestei investigații, iar compania nu a contestat informațiile.

"Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Acești parteneri IKEA produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele IKEA. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității IKEA, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor", mai spune Ciprian Gălușcă.

Sursa foto: Greenpeace

Citit 647 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 17:23

1 comentariu

  • postat de marr
    Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:30
    86.124.202.***
    'Patriotii' de la Varf 'vegheaza' si contribuie la buna circulatie a butucilor/padurilor in Economia altor Tari .
    La impadurit si Taxe chema 'voluntarii' . Asta e rolul nostru ...de Platitori-voluntari pe Viata .
    0
    5

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro