Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție anunță, duminică, de Ziua Națională pentru Adopție, că în evidențele Registrului Național pentru Adopții 7.057 de copii au fost declarați adoptabili, la nivelul anului 2023. Anul trecut, doar 3.119 familii s-au atestat pentru adopția națională și alte 63 de familii, pentru adopția internațională.
Potrivit datelor din Registrul Național pentru Adopții, aproape 60% dintre acești copii au peste 7 ani, iar circa 27% au între 14 și 17 ani. Dintre cei 7.057 de copiii declarați adoptabili la nivelul anului trecut, 5.522 se aflau în plasament la asistenți maternali, 244 - la alte familii, persoane, rude sau tutore și alți 1.251 - în servicii de tip rezidențial.
Cei mai mulți dintre copiii adoptabili au între 7 și 13 ani, adică 4.117, iar 1.929 de copii au între 14 și 17 ani. În categoria de vârstă 3-6 ani se încadrează 795 de copii, iar în cea de 0-2 ani, 216 copii. Cei mai mulți dintre ei sunt băieți - 4.086, iar 2.971 sunt fete.
Numărul total al copiilor adoptați a fost, anul trecut, de 1.377, conform datelor extrase din Registrul Național pentru Adopții
"De Ziua Națională pentru Adopție, gândul meu se îndreaptă către toate familiile din România care au ales această altă cale minunată de a deveni părinți și către copiii care de-a lungul timpului și-au îndeplinit marele vis de a avea părinți. Anul trecut, aproape 1.400 de copii din sistemul de protecție specială au fost adoptați, primind astfel șansa unei vieți mai bune. Știu că adopția nu este un proces ușor, nici din punct de vedere birocratic, nici psihologic, de aceea facem constant eforturi pentru a le ușura părinților adoptatori acest drum. Deja procesul birocratic a fost simplificat în ultimii ani și vă asigur că vom continua pe acest drum. Vă mulțumesc tuturor celor care ați parcurs acest drum pentru dragoste, grijă, răbdare și perseverență. Prin decizia de a adopta, ați schimbat destinele unor suflete nevinovate, al căror unic vis era să aibă cui spune «mamă» și «tată»”, afirmă ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero.
De la începutul acestui an, ANPDCA a operaționalizat Sistemul Informatic Național pentru Adopție (SINA), care integrează și fluidizează toate procesele de lucru și serviciile oferite în domeniile prevenirii, protecției speciale și adopției. Prin SINA se pot depune documente online, iar Profilul Public al Copilului Adoptabil poate fi consultat, în platforma online, la sediul DGASPC-urilor. În acest sistem, părinții sau familiile adoptatoare pot vedea poze, descrieri ale copiilor adoptabili și pot decide în consecință.
Totodată, la nivelul ANPDCA se derulează campania "Adopția schimbă destine", care promovează interviuri cu specialiști în domeniul adopției, psihologi, dar și povești ale familiilor adoptatoare.