PSD și PNL s-au înțeles ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 1 decembrie, iar cele două tururi ale prezidențialelor să se desfășoare pe 24 noiembrie și 8 decembrie, au anunțat cele două partide. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în debutul ședinței de guvern că va adopta chiar joi, 4 iulie, hotărârea de guvern prin care validează calendarul alegerilor, după acordul din coaliția de guvernare.
PSD și PNL au anunțat, prin comunicate identice, că alegerile prezidențiale și cele parlamentare vor fi intercalate. Astfel, primul tur al prezidențialelor va fi pe 24 noiembrie, urmat de alegerile parlamentare pe 1 decembrie, apoi turul 2 al prezidențialelor pe 8 decembrie. Ulterior, Nicolae Ciucă, șeful PNL, a anunțat că executivul va adopta astăzi o hotărâre de guvern pentru a stabili data alegerilor.
G4Media a scris care este miza acestei variante cu alegeri intercalate: "Partidele care își duc candidații la prezidențiale în turul 2 vor fi «premiate» la alegerile parlamentare dintre cele două tururi, pentru că vor beneficia de mobilizarea alegătorilor proprii care au o miză politică majoră. În schimb, partidele care nu își vor duce candidatul în turul secund al prezidențialelor ar putea fi penalizate de electorat la alegerile parlamentare. De notat că alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României".
"Mă bucură faptul că în sfârșit PNL şi PSD s-au înțeles pe data alegerilor. Poate că de acum încolo se vor putea concentra pe ce este important pentru țară. Poate, cine știe, pe ultima sută de metri, se interesează de starea economiei, de educație, de sănătate", a transmis pe Facebook președintele USR, Elena Lasconi. Ea a reiterat mesajul formațiunii pe care o conduce: toate partidele care se revendică a fi de centru-dreapta sunt așteptate să se alăture proiectului prezidențial al USR.
Alianța pentru Unirea Românilor consideră că PSD şi PNL au modificat datele alegerilor prezidențiale şi parlamentare "de frica lor față de George Simion şi AUR", în timp ce Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, este de părere că decizia coaliției cu privire la calendarul electoral reprezintă "o nouă tentativă de viciere gravă" a rezultatelor alegerilor.
"Coaliția a făcut exact ceea ce le-am solicitat în mod expres să nu facă. Au organizat alegerile parlamentare după primul tur al prezidențialelor. Partidele care vor avea cei doi candidați din turul doi vor avea un avantaj net la parlamentare față de partidele care nu vor avea candidaţi în turul doi", a scris Orban, pe Facebook. Potrivit acestuia, în ultima săptămână de campanie la parlamentare, săptămâna decisivă în formarea opțiunilor de vot, liderii partidelor care nu vor intra în turul doi nu vor mai avea nicio relevanță în susținerea campaniei parlamentare, fiind decredibilizați de ieșirea din cursă, care va fi considerată de o mare parte din electorat ca o înfrângere. Acest fapt "va crește artificial" scorul partidelor care își promovează candidații în turul doi.