România cumpără „Tunetul sud-coreean”

România cumpără „Tunetul sud-coreean”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a anunţat, miercuri, semnarea unui contract cu Ministerul Apărării Naţionale din România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 "Tunetul" şi a 36 de vehicule de realimentare cu muniţie K10. Valoarea contractului este de aproximativ un miliard de dolari, scrie Digi24.

Sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 obuze pe minut, cu un echipaj format din doar trei membri.

România devine a zecea ţară care operează K9 de calibru NATO 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a şasea ţară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda şi Estonia. După Norvegia şi Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficienţa forţelor de artilerie.

"Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci şi vehicule de sprijin şi muniţie, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluţii avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică şi a capacităţii de producţie ca lider mondial", a declarat preşedintele şi directorul general de la Hanwha, Jaeil Son, într-un comunicat de presă.

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.

"Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producţia locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie şi înfiinţarea Centrului de Excelenţă pentru operaţiunile MRO într-o nouă facilitate de tip greenfield în România", a precizat Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe.

Supranumit "Tunetul", sistemul de artilerie pe şenile K9 poate furniza efecte consistente, precise şi rapide la distanţe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone şi este optimizat pentru capacitatea "Shoot and Scoot" de a trage mai multe obuze şi de a se deplasa imediat într-o altă locaţie pentru a evita contraatacul/ focul de contrabaterie. La rândul său, K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniţiei bazat pe şasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor şi caracteristicilor pentru suportul logistic. Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul şi reaprovizionarea a 104 proiectile de muniţie de artilerie de 155 mm şi 504 unităţi de încărcături în condiţii de luptă.

Citit 582 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2024 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.