Actuala Declarație Unică va fi înlocuită

Actuala Declarație Unică va fi înlocuită
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Declaraţia Unică actuală urmează să fie înlocuită din 2026 cu o Declaraţie Unică Inteligentă, schimbarea făcând parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri privind digitalizarea României, care mai cuprinde e-Factura, e-TVA și RO e-Proprietatea. Momentan, au loc discuții cu reprezentanții mediului de afaceri, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anul 2025 urmând să fie unul de tranziţie între cele două sisteme de declarare, notează HotNews.

Noua declaraţie va fi precompletată, cu calcule deja făcute în baza informaţiilor pe care documentul le va extrage din toate bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factura, e-TVA, e-Transport, a anunțat ministrul Marcel Boloş, într-un interviu pentru Profit.ro. De asemenea, urmează să se renunţe la mecanismul de estimare a venitului. Proiectul se află încă în lucru, la acest moment analizându-se şi dacă noul formular se va numi Declaraţia Unică Inteligentă sau Declaraţia Unică Digitală.

"Aduce o serie de noutăţi. Înlocuieşte Declaraţia Unică actuală şi, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declaraţie cu estimatul pentru următoarea perioadă. Apoi, în conţinutul Declaraţiei sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declaraţiei", explică ministrul Finanțelor.

"Dacă o persoană fizică a făcut o achiziţie şi are o cheltuială înscrisă în Declaraţia Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factura. Venitul net asupra căruia se plăteşte impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur şi simplu extragem datele. Va fi precompletat şi vei putea modifica după aceea, cu justificările de rigoare", a mai declarat Boloș, pentru Profit.ro.

O altă noutate este e-Proprietatea, văzută ca un ajutor în impozitarea proprietăților la valoarea de piață. "e-Proprietatea e angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor", a spus Marcel Boloș. "De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, autorități locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților", a spus el.

Citit 444 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2024 17:35

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro