Trei locuri din România, pe lista țintelor rachetelor nucleare rusești

Trei locuri din România, pe lista țintelor rachetelor nucleare rusești
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O prezentare secretă pentru ofițerii ruși care a intrat în posesia cotidianului Financial Times dezvăluie planurile Moscovei pentru o serie de 32 de atacuri țintite în primele etape ale unui potențial conflict cu NATO. Eșantionul conține o mică parte din „sutele, dacă nu miile, de ținte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ținte militare și de infrastructură critică, a explicat un fost oficial NATO, informează HotNews.

Moscova și-a instruit marina pentru a lovi zeci de situri strategice din întreaga Europă cu rachete de capacitate nucleară, într-un potențial conflict cu NATO, arată dosarele secrete ale Moscovei consultate de Financial Times. Hărțile văzute de FT conțin ținte potențiale din Franța și Germania până în Bulgaria, Turcia și Azerbaidjan și au fost detaliate într-o prezentare pentru ofițerii ruși care a precedat invazia la scară largă a Ucrainei în Rusia.

Trei dintre aceste ținte sunt în România, în sudul și sud-estul țării, și apar pe harta realizată de Financial Times pe baza documentelor rusești care au fost transmise jurnaliștilor de surse occidentale. Financial Times nu menționează țintele, dar în zonele marcate pe hartă se află posibile obiective importante pentru Rusia cum ar fi podul Giurgiu-Ruse, baza care adăpostește scutul antirachetă de la Deveselu, Portul Constanța și baza de la Kogălniceanu.

Cotidianul scrie că dosarele, care au fost întocmite între 2008 și 2014, includ ținte pentru rachete care pot transporta fie focoase convenționale, fie arme nucleare tactice. Ofițerii ruși subliniază însă avantajele utilizării loviturilor nucleare într-un stadiu incipient.

Hărțile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri de prezentare decât pentru utilizare operațională, ilustrează 32 de ținte ale NATO în Europa pentru flotele navale ale Rusiei. Dar William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Centrul Stimson, a declarat pentru Financial Times că eșantionul reprezintă o mică parte din „sute, dacă nu mii de ținte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv militare și de infrastructură critică“.

Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că țintele de pe întreg continentul ar fi în pericol de îndată ce armata sa ar intra în luptă cu forțele NATO în țările din prima linie - statele baltice și Polonia, au declarat mai mulți analiști și foști oficiali. „Conceptul lor de război este războiul total”, a declarat Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care studiază controlul armamentelor. „Ei văd aceste lucruri (focoasele nucleare tactice) ca arme cu potențial de câștig al războiului”, a adăugat el. „Vor dori să le folosească și vor dori să le folosească destul de repede”, a adăugat expertul.

Conform calculelor NATO, țările din alianță dispun de mai puțin de 5% din capacitățile de apărare antiaeriană necesare pentru a proteja flancul estic al alianței împotriva unui atac la scară largă din partea Rusiei. Putin a declarat în iunie că Europa ar fi „mai mult sau mai puțin lipsită de apărare” în fața atacurilor cu rachete rusești.

Citit 1267 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2024 17:25

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro