Statul român, obligat la despăgubiri de 16.000 de euro unui ucigaş care s-a îmbolnăvit în detenţie

Statul român, obligat la despăgubiri de 16.000 de euro unui ucigaş care s-a îmbolnăvit în detenţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Guvernul român pentru nerespectarea drepturilor unui condamnat pentru omor, care a reclamat supraaglomerarea din închisoarea din Colibaşi, unde s-a îmbolnăvit de insuficienţă renală şi laringită.

Iulian Lăutaru (43 de ani), din localitatea vâlceană Bobeni, a fost condamnat, în iunie 1999, la 17 ani de închisoare pentru crimă, potrivit site-ului Curţii Europene de la Strasbourg.

El s-a plâns Curţii Europene de încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (care interzice tratamentele inumane şi degradante). Concret, Lăutaru a reclamat condiţiile de detenţie din Penitenciarul Colibaşi unde şi-a ispăşit pedeapsa, respectiv supraaglomerarea închisorii, îngrijirile medicale inadecvate în cazul său, el având afecţiuni ale ficatului şi stomacului. Mai mult, Lăutaru a spus că în închisoare s-a îmbolnăvit de insuficienţă renală şi laringită cronică.

Judecătorii CEDO au constatat încălcarea articolului 3 (privind condiţiile de detenţie), în cazul lui Iulian Lăutaru, hotărând, în 18 octombrie, despăgubirea morală a lui cu 16.000 de euro.

Citit 654 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.