Medicii din școli, de nouă ori mai puțini decât e nevoie

Medicii din școli, de nouă ori mai puțini decât e nevoie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că ar fi nevoie de un număr de medici de medicină şcolară de nouă ori mai mare decât cel existent în prezent, pentru ca fiecare unitate şcolară să aibă personal medical, informează News.ro.

"Aici trebuie să fim realişti, pentru că am auzit tot felul de propuneri, să avem în fiecare şcoală un medic. E un deziderat foarte bun, dar trebuie să ştim câţi medici sunt în România şi câţi ar trebui la şcoli. Ar trebui 7-8.000 de medici în şcoli şi sunt vreo 900 în medicină şcolară în momentul de faţă", a spus Rafila.

Ministrul consideră că, mai degrabă, se poate asigura câte un asistent medical pentru fiecare unitate didactică. "Noi trebuie totuşi să putem să oferim servicii de medicină şcolară, fie prin centrele comunitare integrate, fie prin colaborarea cu medicii de familie şi, nu în ultimul rând, prin colaborarea cu Ordinul Asistenţilor Medicali. Pentru că un asistent medical în fiecare şcoală este un deziderat care se poate atinge și el poate fi corelat cu oferirea de servicii de educaţie pentru sănătate, care pot fi făcute împreună cu această activitate de medicină şcolară", a subliniat ministrul, citat de News.ro.

Pe de altă parte, joi va fi discutată în Guvern o modificare a Legii sănătăţii mintale, care prevede înfiinţarea de centre multidisciplinare pentru tratarea adicţiilor. "Probabil că va fi aprobată prin Ordonanţă o modificare a Legii sănătăţii mintale, care introduce, ca structuri în cadrul spitalelor sau în alte tipuri de organizare, aceste centre de combatere a adicţiei. Ele vor fi centre multidisciplinare, pentru că nu va fi pur şi simplu o secţie de psihiatrie, dimpotrivă, vor fi centre care vor oferi toată gama de servicii de care un copil, un tânăr şi un adult au nevoie, mă refer la servicii nu neapărat medicale, la psihoterapie, la ergoterapie, la activităţi de educaţie fizică, de sport şi acces la învăţătură pentru copiii care sunt în astfel de centre", a declarat, ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a menționat că au fost identificate spaţii pentru astfel de centre în judeţele Bistriţa, Olt şi Hunedoara, alături de centrul de la Voila, din judeţul Prahova.

Primii 30 de cursanţi care fac studii privind combaterea adicţiei vor finaliza, anul acesta, la Iaşi, studiile, iar anul viitor se estimează că 50 de specialişti vor urma cursuri, urmând a putea lucra în aceste centre.

Citit 470 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2024 17:55

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro