Băsescu, către magistraţi: Indicaţi sursa de finanţare la hotărâri împotriva reducerii salariilor

Băsescu, către magistraţi: Indicaţi sursa de finanţare la hotărâri împotriva reducerii salariilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Băsescu le-a cerut, joi, magistraţilor să indice şi "sursa de finanţare" atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizând că, dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă.

"Poate mâine, poimâine veţi stabili prin hotărâri judecătoreşti cine este preşedintele României", le-a spus preşedintele Băsescu participanţilor la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei. El le-a atras atenţia acestora asupra stabilirii echilibrului puterilor în stat.

"Justiţia este absolut autonomă din punctul de vedere al opţiunilor în luarea deciziilor. Este foarte bine aşa, dar trebuie să existe autocontrolul justiţiei", a adăugat şeful statului.

Băsescu a menţionat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constituţionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, însă "instanţele au hotărât împotriva legilor prin care România a încercat să treacă cu daune cât mai mici" perioada de criză economică.

Preşedintele a arătat că este "o veselie" în adoptarea acestor hotărâri, procesele care vizează astfel de cauze "merg şnur", în timp ce alte procese întârzie cu anii.

El a amintit că trebuie plătiţi 9 miliarde de lei în urma acestor hotărâri judecătoreşti. "Am o întrebare: cum se poate pune Justiţia în situaţii atât de delicate, pentru că nimeni nu are banii ăştia? (...) E o veselie totală. De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei pentru a-şi arăta respectul faţă de hotărârile judecătoreşti? Poate indicaţi şi sursa de finanţare. (...) E un lucru pe care vi-l cer pentru că este constituţional. Hotărârile judecătoreşti au putere de lege, iar cine iniţiază o lege care afectează bugetul trebuie să spună şi sursa de finanţare. Spuneţi-ne care este sursa de finanţare pentru hotărârile pe care le daţi! Unde este raţiunea acestui mod de a proceda?", a adăugat preşedintele Băsescu.

Citit 711 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2011 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.