31 de deputaţi români cer repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi

31 de deputaţi români cer repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, este cerută de un grup de 31 de deputaţi aparţinând PDL, PSD, PNL şi grupului minorităţilor, care au semnat în acest sens o scrisoare deschisă pe care o vor adresa Parlamentului Franţei.

Deputatul PDL Daniel Oajdea a anunţat, joi, că trimiterea acestei scrisori deschise reprezintă un gest simbolic prin care se speră ca ultima dorinţă a sculptorului, respectiv aceea de a fi înmormântat lângă mama sa, în cimitirul din Hobiţa, să fie respectată.

"Cred că e foarte important ca fiecare parlamentar român care înţelege importanţa operei lui Brâncuşi să contribuie atât cât poate pentru ca Brâncuşi să fie repatriat. În actualul context social-politic, când în Franţa românii nu sunt prea mult respectaţi, eu cred că o astfel de dezbatere pe tema Brâncuşi e benefică pentru toată lumea", a spus Oajdea.

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea şi importanţa acordată luminii şi spaţiului sunt trăsăturile caracteristice ale creaţiei lui Brâncuşi. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen.

Citit 906 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2011 13:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.