Pedepse mai aspre propuse pentru șoferii aflați sub influența drogurilor

Pedepse mai aspre propuse pentru șoferii aflați sub influența drogurilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un nou proiect de lege, depus înaintea începerii sesiunii parlamentare, prevede înăsprirea pedepselor pentru conducerea sub influența drogurilor. Parlamentarul PSD gălățean Bogdan Ciucă, inițiator al acestui proiect alături de alți deputați, spune că legea este menită să descurajeze consumul de droguri, precum și conducerea sub influența drogurilor. Proiectul s-ar putea bucura de o largă susținere în Parlament din partea opoziției, deoarece vine pe fondul creșterii numărului accidentelor grave provocate de persoane aflate sub influența drogurilor, crede parlamentarul gălățean.

"Așa cum am promis în campania electorală, lupta împotriva consumului de droguri este o prioritate a mandatului meu de parlamentar. Este îngrijorător faptul că, în ultima vreme, au existat mult prea multe cazuri  în care copii sau tineri nevinovați au murit în urma unor accidente provocate de persoane, în special tineri, care au consumat droguri înainte să se urce la volan. Trebuie să punem punct acestui fenomen, pentru că deja lucrurile au deja o evoluție alarmantă. În calitate de părinte, dar și de președinte al Comisiei juridice, alături de colegii mei deputați Robert Cazanciuc de la PSD, Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu de la PNL, am depus joi, 30 ianuarie, în procedură de urgență, un proiect de lege care prevede înăsprirea pedepselor pentru persoanele care sunt depistate la volan sub influența drogurilor. Propunerea noastră legislativă prevede acordarea unei pedepse de la 2 la 7 ani de închisoare pentru șoferii depistați cu droguri în sânge, indiferent de prag, precum și interzicerea exercitării unor drepturi".

Bogdan Ciucă afirmă că se dorește descurajarea urcării la volan a persoanele care au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, neprescrise de medic. "Totodată, cerem pacienților să țină cont de indicațiile medicilor și să nu se urce la volan dacă medicamentele prescrise le pot afecta capacitatea de a conduce un vehicul. Evident, vor exista dezbateri, puncte de vedere, argumente pro și contra ale societății civile, ale specialiștilor - judecători, avocați, polițiști, medici - și am speranța că în final vom avea o lege bună, care să ne ajute pe toți să însănătoșim societatea românească și să reducem consecințele nefaste ale consumului de droguri", a declarat deputatul PSD.

Acest proiect de lege vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, săptămâna trecută, că este nevoie de expertize pentru a stabili dacă substanțele psihoactive găsite în organismul unui șofer îi afectează capacitatea de a conduce.

Citit 672 ori Ultima modificare Marți, 04 Februarie 2025 22:50

1 comentariu

  • postat de Prostia cu staif juridic trebuie interzisa prin lege
    Joi, 06 Februarie 2025 08:45
    82.79.117.***
    "se dorește descurajarea urcării la volan a persoanele care au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, neprescrise de medic" - adica, daca ti-a prescris medicul niste droguri, poti conduce?
    8
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.