Armata va putea să doboare dronele care pătrund în spațiul aerian al țării

Armata va putea să doboare dronele care pătrund în spațiul aerian al țării
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Camera Deputaților a adoptat legea care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării. Legea va merge la votul final în Senat, iar apoi va trebui promulgată de către președintele țării, scrie HotNews. AUR, SOS și POT au votat împotrivă.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu 196 de voturi pentru, 99 împotrivă şi 2 abţineri, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc, transmite News.ro. În favoarea proiectului au votat PSD, PNL, USR, UDMR și deputații de la grupul minorităților. Împotrivă au votat cei de la AUR, SOS și POT, iar cele două abțineri au venit de la deputați neafiliați niciunui grup parlamentar, conform informațiilor disponibile privind votul pe site-ul Camerei Deputaților: „Sunt prevăzute explicit regulile de angajare, gradualitatea și proporționalitatea modului de acțiune, adaptate în funcție de nivelul amenințării, având în vedere ca măsurile să nu genereze alte riscuri, prioritatea fiind protejarea vieții persoanelor. De asemenea, au fost reglementate competențe pentru fiecare măsură care poate fi dispusă, astfel încât procesul de luare a deciziei să fie flexibil și adaptat la timpul de reacție la riscurile și amenințările specifice în spațiul aerian, uneori de ordinul minutelor”, se arată în raportului comisiei de apărare.

Potrivit proiectului realizat de MApN, vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere. Forţele şi mijloacele aeriene aparţinând statelor aliate sau partenere pot participa la această operaţiune, potrivit proiectului, în conformitate cu tratatele de apărare colectivă la care România este parte sau potrivit tratatelor bilaterale privind acordarea reciprocă de garanţii de securitate.

Aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian national fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control. Măsurile sunt luate cu mijloace adecvate, în raport cu nivelul ameninţării, în limitele dreptului internaţional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanţele specific ale evenimentului şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor, ultima soluţie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian național.

Citit 1247 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2025 17:46

2 comentarii

  • postat de tunaru
    Joi, 20 Februarie 2025 12:55
    128.127.118.***
    Ok,Si când trag ăstia in drone si nu le nimeresc unde cad proiectilele?si cum e considerat tirul?
    19
    3
  • postat de La noi au cazut MiG uri si elicoptere din cauza burnitei din zona insulei Serpilor
    Joi, 20 Februarie 2025 07:13
    5.13.158.***
    Cu ce? Cu F16? Se amplaseaza baterii antiaeriene in zone civile, in Galati si Tulcea?
    20
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.