În 11 martie 2025 se împlinesc 35 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, document fundamental al Revoluției Române din decembrie 1989.
În Timișoara vor fi organizate mai multe evenimente, scrie Mediafax. Evenimentele dedicate aniversării încep în 11 martie, cu lansarea pe traseu a unui tramvai inscripționat tematic de artistul Dan Perjovschi, și cu o expoziție cu fotografiile lui Liviu Tulbure, făcute în primele luni ale anului 1990, ilustrând impactul pe care Proclamația l-a avut în rândul timișorenilor. Expoziția va fi completată de texte ale unor personalități marcante care, de-a lungul timpului, au reflectat asupra acestui document esențial, printre care Regele Mihai I al României, Vladimir Tismăneanu sau Ana Blandiana.
Pe fațada Garnizoanei va fi amplasat un mash de mari dimensiuni, cu semnăturile celor 189.510 susținători din 1990. De asemenea, pe clădirea Operei Naționale va fi montată o plăcuță multilingvă (română, maghiară, germană, sârbă, engleză), marcând locul unde, pe 11 martie 1990, Proclamația de la Timișoara a fost citită pentru prima dată în public, de la balconul Operei.
Momentul central al acțiunilor va avea loc sâmbătă, 15 martie, când istoricul francez Thierry Wolton va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa.
Proclamația de la Timișoara a fost adoptată la Timișoara în data de 12 martie 1990. A fost redactată în urma manifestației populare din Piața Operei începută cu o zi înainte. Cea mai bine cunoscută cerere a documentului este punctul 8, care cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii PCR sau al Securității să nu aibă dreptul de a lucra în funcții publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent mai ales pe funcția de președinte. Această interdicție se numește lustrație.