Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, marți, să retrimită Parchetului General, pentru continuarea urmăririi penale, dosarul referitor la deciziile autorităților române privind acordarea de îngrijiri victimelor incendiului din clubul "Colectiv", vizând inclusiv transferul răniților și efectul infecțiilor nosocomiale asupra acestora în spitalele din România, informează HotNews.
65 de oameni au murit în incendiul din 30 octombrie 2015, din care 37 în spitale. Aceștia au contractat infecții nosocomiale, iar rudele lor au acuzat că nu au fost transferați la timp în străinătate. Instanța a admis,marți, plângerile formulate de șase petenți (Marvin Nicodemus, Mihaela Ștefan, Cariolan Ștefan, Andrei Florian Ștefan, Irina Chelba, Ruxandra Geambașu) referitoare la clasarea dosarului de către Parchetul General.
Decizia instanței vine la doar două zile după ce, în Macedonia de Nord, un incendiu izbucnit într-un club a luat viețile a 59 de oameni, notează HotNews.
Acest dosar - care a vizat cercetarea condițiilor în care au avut loc procedurile instituționale și medicale, inclusiv cele referitoare la transferul răniților și efectul infecțiilor nosocomiale asupra acestora - fusese clasat de procurori în 4 iunie 2024, iar ministrul de atunci al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, manageri de spital și Raed Arafat, șeful DSU, au scăpat de răspunderea penală. Arafat și Bănicioiu sunt acuzați că au întârziat transferul răniților de la "Colectiv" în afara țării și au susținut că „avem de toate” pentru a-i trata, chiar dacă România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara țării le-a fost fatală.
Acest caz a fost distinct de primul dosar al responsabilităților din incendiu, care a fost judecat separat şi în care au existat condamnări și despăgubiri pentru familiile celor decedați și răniți grav.