Producţia de fructe, compromisă din cauza valului de frig

Producţia de fructe, compromisă din cauza valului de frig
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ninsorile târzii și temperaturile neobișnuit de scăzute din această perioadă a anului au afectat grav agricultura românească. Pomii fructiferi, aflați în plină floare, au fost serios afectați, iar culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță sunt, de asemenea, în pericol. Specialiștii avertizează că producția de fructe va scădea semnificativ, ceea ce va duce la creșterea prețurilor la raft, relatează Digi24.

Pomii fructiferi, aflați în perioada de maximă vulnerabilitate, au fost loviți crunt de ger. În vestul țării, temperaturile au coborât sub pragul critic de -2°C, atingând chiar -3°C sau mai puțin. Aceste valori au provocat distrugerea mugurilor și căderea florilor, compromițând grav recolta. În județul Timiș, cele mai afectate sunt culturile de cireșe, mere, pere și nectarine.

Consecințele acestui val de frig se vor resimți pe termen lung. Președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare Legume-Fructe (OIPA), Vlad Gheorghe, estimează că producția de cireșe, vișine, caise și piersici ar putea fi afectată în proporție de peste 50%. Acest lucru va duce inevitabil la o scădere a ofertei și, implicit, la o creștere a prețurilor.

Pentru a diminua pierderile, pomicultorii din diverse regiuni au recurs la măsuri disperate, precum aprinderea focurilor în livezi sau acoperirea pomilor. În județul Dolj, frigul a afectat și culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță, iar variațiile de temperatură de până la 10°C de la o zi la alta au agravat situația.

Claudia Dunăreanu, directorul Stațiunii de Cercetare Agricolă Șimnic, avertizează că efectele asupra culturilor de rapiță vor deveni vizibile curând, când florile afectate se vor înnegri. Ea subliniază că această schimbare bruscă de temperatură va duce la o dependență sporită de importuri.

Un fenomen care se repetă

Din păcate, acest fenomen nu este unul izolat. În ultimii ani, majoritatea lunilor aprilie au adus înghețuri dăunătoare agriculturii. Un eveniment similar a avut loc în 2021. Meteorologii de la Severe Weather atribuie actualul val de frig unui cumul de factori atmosferici, printre care ruperea vortexului polar și formarea unui anticiclon de blocare deasupra Oceanului Atlantic.

Citit 512 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2025 16:27

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro