Lege nouă pentru protecția victimelor infracțiunilor

Lege nouă pentru protecția victimelor infracțiunilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care consolidează drepturile victimelor infracțiunilor, îmbunătățind reglementările privind măsurile asigurătorii.

Această lege, care merge acum la promulgare, vizează recuperarea mai eficientă a prejudiciilor, inclusiv a daunelor morale, relatează Agerpres.

Inițiativa legislativă urmărește două obiective principale:

- Maximizarea șanselor de recuperare a prejudiciilor: victimele vor putea contesta refuzul organelor judiciare de a institui măsuri asigurătorii asupra bunurilor persoanelor cercetate penal, crescând astfel posibilitatea de a-și recupera creanțele.

- Armonizarea Codului de procedură penală: se urmărește o aplicare mai coerentă a măsurilor asigurătorii, asigurându-se un proces penal mai echitabil.

Măsurile asigurătorii pot fi luate din oficiu sau la cererea părții civile, în timpul urmăririi penale sau în instanță. Procurorul decide rapid asupra cererii și comunică ordonanța suspectului și victimei. Contestațiile se pot face în termen de trei zile.

Citit 342 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2025 17:43

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro