BNR a cheltuit 2 miliarde de euro pentru a menține euro sub 5 lei

BNR a cheltuit 2 miliarde de euro pentru a menține euro sub 5 lei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Banca Națională a României (BNR) a intervenit pe piața valutară, scoțând aproximativ 2 miliarde de euro din rezerva valutară pentru a împiedica depășirea pragului de 5 lei pentru un euro, informează G4Media.

Potrivit cursului oficial, euro a fost cotat marţi, 6 mai, la 5,0378 lei, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în creștere de la 4,9775 lei, cât era cu o zi înainte.

Presiunea asupra leului a început încă de dimineață și s-a intensificat în cursul după-amiezii, când tot mai mulți investitori au început să-şi convertească depozitele în euro.

Intervenția BNR a venit în contextul în care investitorii și populația au început să vândă lei și să cumpere euro, temându-se de consecințele economice ale unei posibile victorii a lui George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Slăbirea leului a fost însoțită de o creștere a prețului gramului de aur, care începuse să scadă de la sfârșitul lunii aprilie. Această evoluție reflectă o neîncredere tot mai mare în stabilitatea economică, aurul fiind văzut ca „refugiu” în perioade de incertitudine, cum sunt crizele politice, inflația sau conflictele armate.

Deprecierea accentuată a leului ar putea avea consecințe directe pentru populație: reducerea puterii de cumpărare, creșterea ratelor la creditele în euro și scumpirea produselor și serviciilor.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat presiunea asupra cursului de schimb: „O situație similară a avut loc și după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, câștigat de Călin Georgescu. În ultima perioadă, s-a remarcat o schimbare importantă pe piața valutară: intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări, trebuie atrasă lichiditatea din piață, iar dobânzile vor trebui să crească. BNR va căuta un echilibru în această situație.”

În acest context tensionat, marile agenții de rating - Fitch, S&P și Moody’s - mențin România sub o perspectivă negativă. În lipsa unor măsuri ferme de stabilizare economică și fiscală, țara riscă retrogradarea în categoria nerecomandată investitorilor.

Citit 363 ori Ultima modificare Marți, 06 Mai 2025 15:40

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro