Banca Națională a României (BNR) a intervenit pe piața valutară, scoțând aproximativ 2 miliarde de euro din rezerva valutară pentru a împiedica depășirea pragului de 5 lei pentru un euro, informează G4Media.
Potrivit cursului oficial, euro a fost cotat marţi, 6 mai, la 5,0378 lei, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în creștere de la 4,9775 lei, cât era cu o zi înainte.
Presiunea asupra leului a început încă de dimineață și s-a intensificat în cursul după-amiezii, când tot mai mulți investitori au început să-şi convertească depozitele în euro.
Intervenția BNR a venit în contextul în care investitorii și populația au început să vândă lei și să cumpere euro, temându-se de consecințele economice ale unei posibile victorii a lui George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Slăbirea leului a fost însoțită de o creștere a prețului gramului de aur, care începuse să scadă de la sfârșitul lunii aprilie. Această evoluție reflectă o neîncredere tot mai mare în stabilitatea economică, aurul fiind văzut ca „refugiu” în perioade de incertitudine, cum sunt crizele politice, inflația sau conflictele armate.
Deprecierea accentuată a leului ar putea avea consecințe directe pentru populație: reducerea puterii de cumpărare, creșterea ratelor la creditele în euro și scumpirea produselor și serviciilor.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat presiunea asupra cursului de schimb: „O situație similară a avut loc și după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, câștigat de Călin Georgescu. În ultima perioadă, s-a remarcat o schimbare importantă pe piața valutară: intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări, trebuie atrasă lichiditatea din piață, iar dobânzile vor trebui să crească. BNR va căuta un echilibru în această situație.”
În acest context tensionat, marile agenții de rating - Fitch, S&P și Moody’s - mențin România sub o perspectivă negativă. În lipsa unor măsuri ferme de stabilizare economică și fiscală, țara riscă retrogradarea în categoria nerecomandată investitorilor.