Partidul Social Democrat (PSD) a încasat, în ultimii patru ani, o subvenție-record de peste 400 de milioane de lei (aproximativ 80 de milioane de euro), potrivit unei analize publicate de HotNews.ro. Este cea mai mare sumă primită vreodată de un partid parlamentar în România.
Cu toate acestea, în ciuda acestor venituri substanțiale provenite din fonduri publice, PSD înregistrează datorii de 125 de milioane de lei (circa 24 de milioane de euro), conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). În această sumă sunt incluse și cheltuielile de campanie, potrivit unui audit finalizat la data de 26 martie 2025.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a refuzat în mai multe rânduri să răspundă întrebărilor HotNews despre datoriile partidului. El a menționat că PSD are banii necesari să-și achite facturile.
Campanie costisitoare, rezultat dezamăgitor
Alegerile prezidențiale din 2024 s-au dovedit a fi pentru PSD nu doar un test electoral, ci și un pariu financiar extrem de riscant. Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare PSD-PNL, nu a reușit să intre în turul al doilea al alegerilor, fiind devansat de George Simion și Nicușor Dan. Eșecul a reprezentat un șoc pentru conducerea partidului, dar și o lovitură financiară majoră.
Rambursări, eșalonări și facturi neplătite
Surse social-democrate citate de HotNews.ro afirmă că, din totalul datoriei, o parte este reprezentată de împrumuturi contractate pentru campaniile electorale. „PSD a încasat 70 de milioane de lei după alegerile parlamentare, a primit rambursarea de la AEP și a achitat o parte din datorie”, au declarat sursele citate.
Pentru campaniile din 2024, PSD a încheiat contracte cu firma AMMA Print, condusă de Mihail Volintiru, însă nu a achitat niciun leu în momentul livrării produselor. Datoria față de AMMA Print a fost însă negociată și eșalonată pe o perioadă de trei ani, cu o rată lunară de 1,5 milioane de lei. Mihail Volintiru a precizat că până în prezent toate ratele au fost plătite la zi și că nu consideră suma drept o datorie restantă. „Sumele nu sunt restante, sunt tranzacționate în sensul că plata acestor datorii urmează să se facă eșalonat în următoarele 36 de luni, conform contractelor semnate cu PSD. Plata a început din ianuarie 2025. La PSD, suma este în jur de 55 de milioane de lei. Au plătit lunar”, a declarat Volintiru, pentru HotNews.ro.