Sebastian Burduja, ministrul Energiei, se opune măsurii prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind închiderea a 1.755 MW din capacitatea termocentralelor pe cărbune, începând cu 1 ianuarie 2026. Acesta solicită renegocierea PNRR și amânarea termenului-limită, în lipsa unor soluții viabile de producție alternativă.
Potrivit ministrului, oprirea bruscă a acestor capacități ar exercita presiuni suplimentare asupra prețurilor și ar afecta securitatea energetică a țării. "Securitatea energetică a României nu este negociabilă. De la începutul mandatului meu, am refuzat să accept închiderea grupurilor pe cărbune fără capacități noi echivalente de producție. Și nu am închis niciun MW. Din contră, am pus în funcțiune grupul Rovinari 5, pe lignit, după ani de blocaje. Prin PNRR, la 1 ianuarie 2026, ar trebui să închidem încă 1.755 MW din capacitățile pe cărbune. De peste un an, explic Comisiei Europene că acest lucru nu este posibil, din cauze obiective", a scris Burduja pe Facebook.
Grupurile pe gaz care ar trebui să înlocuiască termocentralele sunt încă în faza de licitație, după mai multe încercări eșuate, deoarece prețul turbinelor a crescut semnificativ în ultimii doi ani.
În acelaşi timp, Ministerul Energiei susține că proiectele din surse regenerabile, fotovoltaic, eolian și stocare cu baterii, deşi vor depăși obiectivele de reducere a emisiilor asumate prin PNRR, nu pot înlocui integral producția continuă (în bandă) oferită de termocentralele pe cărbune. Este vorba în special despre capacități situate la Turceni și Ișalnița, a căror oprire prematură ar pune în pericol siguranța energetică a României.