Producția internă de țiței scade, dependența de importuri creşte

Producția internă de țiței scade, dependența de importuri creşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În primul trimestru al acestui an, industria extractivă românească a livrat doar 631,7 mii tone echivalent petrol (TEP), cu 7,4% sub nivelul consemnat în aceeași perioadă din 2024, indică datele Institutului Național de Statistică. Scăderea de 50,3 mii TEP confirmă trendul descendent al zăcămintelor mature, insuficient compensat de investiții noi.

Pe acest fundal, importurile au luat avânt: între ianuarie și martie 2025, rafinăriile au primit 2,27 milioane TEP de țiței extern, cu aproape 28,5% mai mult decât anul trecut.

Nici perspectivele pe termen mediu nu aduc vești mai bune. Prognoza de echilibru energetic a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) estimează că producția internă va continua să se erodeze, cu un ritm mediu anual de 2,5%. Pentru întregul 2025 sunt așteptate doar 2,74 milioane TEP, cu aproape 3% sub anul trecut. În 2026 și 2027, declinul ar urma să se tempereze, dar să persiste până la 2,63 milioane TEP.

Conform CNSP, acest declin se datorează sondelor vechi și lipsei unor noi capacități de exploatare care să inverseze tendința. Importul de țiței este preconizat să crească până la 7,8 milioane TEP în 2027, cu un ritm mediu anual de creștere de 1,5%.

Citit 127 ori Ultima modificare Duminică, 18 Mai 2025 16:55

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro