Marcel Ciolacu a demisionat marți, 20 mai, din funcția de președinte al Partidului Social Democrat (PSD), marcând astfel sfârșitul unui mandat început în august 2020. Informația a fost confirmată de fostul lider social-democrat, printr-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebook. Demisia vine într-un context politic tensionat, după alegerile prezidențiale și în plină perioadă de reconfigurare a echilibrului de putere în Parlament.
Consiliul Politic Național al PSD s-a reunit începând cu ora 13,00, pentru a discuta oficial retragerea lui Ciolacu, dar și pentru a stabili trei puncte esențiale: constatarea demisiei din funcția de președinte, desemnarea unei conduceri interimare și decizia privind participarea sau nu la o nouă coaliție guvernamentală.
„Astăzi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect”, a transmis Ciolacu, într-un mesaj postat pe rețelele sociale. El a precizat că, deși renunță la funcția de conducere, rămâne fidel valorilor de stânga: „Nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România.”
Conducerea interimară a Partidului Social Democrat a fost preluată de Sorin Grindeanu, unul dintre prim-vicepreședinții partidului și fost premier. În discuție s-a aflat și numele lui Daniel Băluță, primar al Sectorului 4 și tot prim-vicepreședinte PSD. Decizia este valabilă până la organizarea unui congres, care va desemna noul lider al formațiunii.
Tot în cadrul Consiliului Politic Național urmează să fie stabilită și echipa de negociere care va avea mandatul de a discuta eventualele condiții pentru formarea unei noi coaliții de guvernare. Chiar dacă există opțiunea ca PSD să treacă în opoziție, o parte dintre liderii partidului consideră că prezența la masa negocierilor este esențială, indiferent de decizia finală privind guvernarea.
În acest context politic, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, nu a exclus posibilitatea de a rămâne în guvernul condus de premierul ce va fi nominalizat de către Nicușor Dan, însă a spus că rămânerea sa în Executiv este una condiționată.