Președintele interimar al Curții Constituționale (CCR), Marian Enache, a transmis un comunicat oficial prin care demontează informațiile apărute în presă referitoare la acordarea unor sume importante de bani judecătorilor constituționali aflați la final de mandat în acest an, relatează Hotnews.ro.
Acuzațiile conform cărora aceștia ar urma să primească indemnizații substanțiale au generat controverse și reacții puternice în spațiul public, mai ales într-un context economic delicat.
Mandatul lui Marian Enache ca președinte al Curții Constituționale a expirat oficial pe 10 iunie 2025, iar din 11 iunie el exercită atribuțiile de președinte interimar al instituției. În aceeași perioadă, și judecătorii Livia Stanciu și Attila Varga au încheiat cele nouă mandate de câte 9 ani în cadrul Curții.
În ședința administrativă din 1 iulie 2025, Secretarul General al Curții a prezentat Plenului o notă referitoare la articolul 71, alineatul 5 din Legea nr. 47/1992, invocat în spațiul public ca temei pentru plata unor drepturi bănești de aproximativ 180.000 de lei pentru fiecare judecător al cărui mandat expiră. Conform alineatului 5 al articolului 71, „la încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”.
Totuși, reprezentanții Curții au precizat că „plenul nu a luat nicio decizie și nicio hotărâre cu privire la drepturile prevăzute de art. 71 alin.(5)” şi „niciunul dintre judecătorii cu mandat încheiat în iulie 2025 nu a solicitat sau primit vreo sumă având ca temei acest articol”. De asemenea, oficialii CCR au subliniat că orice plată de acest fel poate fi efectuată „doar în condițiile legii și cu avizul expres al Ministerului Finanțelor”.
Aceste precizări vin ca răspuns la valul de critici și acuzații din spațiul public, potrivit cărora judecătorii Curții Constituționale ar primi „prime de lux” la final de mandat, în timp ce România se confruntă cu provocări economice majore.