În primele cinci luni din 2025, nu mai puțin de 67 de deputați au lipsit nemotivat de la ședințele Camerei Deputaților, cumulând un total de 190 de absențe, potrivit unui răspuns transmis de Camera Deputaților la solicitarea HotNews.
Pe primul loc în topul absențelor se află fostul premier Victor Ponta, ales pe listele PSD, cu 29 de absențe nemotivate. În lunile aprilie și mai, Ponta a lipsit câte 12 zile de la Parlament, iar în februarie și martie a avut alte cinci absențe.
Locul al doilea în clasament este ocupat de deputatul PNL Alexandru Popa, reprezentant al județului Brăila, care a adunat 11 absențe nemotivate, iar pe locul trei se află Silviu-Florin Oancea (AUR), deputat de Ialomița, cu 10 absențe.
În clasament urmează Petru-Bogdan Cojocaru (PSD), liderul filialei PSD Iași, cu 8 absențe nemotivate, la fel ca deputata AUR Diana Enache, din Bacău, soția lui Mihai Enache, fost candidat la Primăria Capitalei.
Topul continuă cu mai mulți deputați de la AUR: Lidia Vadim Tudor și Mihail Neamțu, fiecare cu câte 6 absențe nemotivate, Mihai-Bogdan Neagoescu - cu 5, alți cinci deputați având câte 4 absențe: Ariadna Cîrligeanu, Robert Alecu, Dan Aritmon, Cosmin-Teodor Iosub și Gheorghe-Valentin Răducea.
De la începutul lunii aprilie, sancțiunile pentru absențe nemotivate s-au înăsprit. Deputații care lipsesc fără motiv pot fi penalizați cu 5% din indemnizația lunară, față de 1% cât era până atunci. Indemnizația brută a unui deputat este de 18.720 de lei, echivalentul a aproape 11.000 de lei net, sumă la care se pot adăuga bonusuri pentru funcții de conducere.
Cu toate acestea, din cei 67 de deputați cu absențe nemotivate, doar 14 au fost sancționați până acum, pentru perioada ianuarie-februarie. În ceea ce privește lunile martie-mai, procedura de aplicare a sancțiunilor prin scăderea indemnizației este încă în curs de desfășurare, potrivit Camerei Deputaților.