Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, au anunțat un amplu pachet de reforme pentru sistemul sanitar, considerat ineficient și împovărat de probleme, potrivit Digi24. Printre principalele măsuri se numără introducerea unor indicatori de performanță pentru șefii de secții, reorganizarea spitalelor, creșterea serviciilor în ambulatoriu și sancționarea dură a internărilor fictive.
„Nimeni nu evaluează performanța șefului de secție, care este un mic manager. Vom introduce noi indicatori, pentru ca aceștia să își asume rezultatele echipei”, a declarat ministrul Alexandru Rogobete. El a anunțat, totodată, reformarea examenului de specialitate, pentru eliminarea practicilor netransparente.
Pentru combaterea crizei de personal în zonele slab deservite, ministerul lansează un program-pilot de mobilitate medicală, prin care medicii specialiști vor putea lucra temporar în spitalele publice care nu au acoperire suficientă. „Astfel, reducem exodul medicilor și asigurăm accesul pacienților la tratamente în comunitățile defavorizate”, a explicat Rogobete.
Guvernul a mai anunțat majorarea valorii punctului pentru serviciile ambulatorii, de la 6,5 lei în august 2025, la 8 lei din ianuarie 2026, pentru a încuraja tratarea cazurilor ușoare în ambulatoriu.
Premierul Bolojan a criticat ineficiența managerială din spitale. „Avem spitale care nu performează. Unele au cheltuieli cu salariile de 80% din buget. Trebuie să își facă o analiză serioasă a cheltuielilor”, a spus Bolojan, anunțând și măsuri pentru utilizarea medicamentelor generice în locul celor scumpe, acolo unde este posibil.
Reforma prevede reclasificarea spitalelor, după 20 de ani de la ultima evaluare, și introducerea unei noi categorii - „spitale strategice”, care vor primi finanțare prioritară pentru cazurile critice. Se are în vedere, de asemenea, eliminarea treptată a contribuției personale pentru pacienții tratați în spitalele private cu contract CNAS, până în 2028.
Pentru a combate frauda, medicii sau șefii de secție implicați în internări fictive vor risca suspendarea contractului cu CNAS, iar spitalele vor returna sumele încasate ilegal.
„Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot”, a transmis ministrul Rogobete, anunțând continuarea reformelor în sănătate.