Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

UPDATE Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti (PTB) cercetează 31 de agenţi de poliţie de la secţiilor 1 şi 3, pentru luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.
"În data de 06.01.2012, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de 31 de agenţi de poliţie din cadrul Secţiilor 1 şi 3 Bucureşti, pentru infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură, după caz", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei.
În acest caz au fost emise 82 de mandate de aducere şi au fost solicitate Tribunalului Bucureşti 30 de autorizaţii de percheziţie, instanţa de judecată admiţând propunerile formulate, a precizat Parchetul Capitalei.
Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.


Percheziţii la Secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Capitală


Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) fac, marţi dimineaţă, percheziţii la Secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Capitală şi la locuinţele a peste 30 de poliţişti, suspectaţi de infracţiuni de corupţie, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al DGA.
Potrivit unor surse judiciare, poliţiştii de la cele două secţii erau monitorizaţi de aproximativ patru luni.
Poliţiştii sunt suspectaţi că au luat mită de la şoferi pentru a le da amenzi mai mici pentru încălcarea regulilor de circulaţie, a mai spus Monica Dajbog.
Potrivit unor surse judiciare, mai mulţi ofiţeri DGA au fost infiltraţi în cele două secţii de poliţie.
Poliţia Română a fost sesizată cu privire la suspiciuni de corupţie în cazul poliţiştilor de la secţiile 1 şi 3 de către conducerea Poliţiei Capitalei, IGPR sesizând mai departe Direcţia Generală Anticorupţie, care a început ancheta, a declarat comisarul Christian Ciocan.

Preşedintele "Pro Lex": Anchetatorii fac exces de zel

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat că de multe ori anchetatorii fac exces de zel, aşa cum a fost şi la vămi, unde au fost ridicaţi în echipe, pentru suspiciuni de infracţiuni, iar apoi s-a dovedit că nu toţi erau vinovaţi.
Vasile Lincu a precizat că în cazul poliţiştilor de la secţiile 1 şi 3 din Capitală, unde ofiţerii DGA fac percheziţii, cei vizaţi de anchetatori sunt de la ordine publică şi nu este vorba de reţineri, ci doar de cercetări.
Liderul sindical a precizat că au mai fost cazuri, chiar şi în Capitală, când au fost luaţi în echipă, pentru suspiciuni de infracţiuni, dar apoi a rezultat, în urma cercetărilor, că nu erau toţi vinovaţi. Aşa s-a procedat şi la frontieră, "când au fost ridicaţi mulţi, dar în final s-a dovedit a fi vinovaţi mai puţini".
"Trebuie umblat la cauze, nu la efecte. Pare un succes al DGA împotriva altor structuri din Poliţie, nu al Ministerului de Interne. Dacă se constată că există infracţiuni în rândul poliţiştilor, trebuie acţionat la timp, nu trebuie lăsat să se creadă că este un fenomen. Asta duce la o imagine negativă a Poliţiei", a mai spus Vasile Lincu.
El a precizat că poliţiştilor li s-au anulat multe drepturi, iar ministrul Internelor, Traian Igaş, le-a promis că după 4 ianuarie îi va chema la discuţii, lucru care nu s-a întâmplat.
Lincu a mai spus că în urma reducerii cu 25% a salariilor şi a anulării altor drepturi, mulţi poliţişti au demisionat, au plecat la muncă în străinătate, iar alţii au ales "să îndure", sindicatul ajutând foarte mulţi dintre ei să-şi plătească ratele, cheltuielile curente sau să cumpere rechizite pentru copii.

Citit 1444 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.